Ασθενοφόρα με άδειες φορτηγών!

Της Εύης Κολιού

Τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα υπερτονίζουν τις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάθε τομέα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το 2013 ο στόλος των δημόσιων ασθενοφόρων είναι ακατάλληλος να εξυπηρετήσει επείγοντα περιστατικά; Και όμως. Οι ελλείψεις στις υποδομές που υπάρχουν στη δημόσια υγεία έχουν οδηγήσει, όπως και σε άλλους τομείς του δημόσιου βίου, στην παρανομία και την αισχροκέρδεια.
Ασθενοφόρα με άδειες φορτηγών(!) βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Κάνεις δεν ελέγχει κανέναν.

Μη νόμιμα ασθενοφόρα κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς κανένας να τα αναγνωρίζει, καθώς εξωτερικά δεν μπορεί να τα αντιληφθεί κάποιος μη ειδικός, ενώ και τα κλιμάκια σπανίως κάνουν έλεγχο με σκοπό τον εντοπισμό τους.

Η κατάσταση αυτή επικρατεί εδώ και χρόνια. Τα «πειρατικά» ασθενοφόρα έχουν φροντίσει ώστε «να υπάρχουν στα νοσοκομεία καρτούλες με τηλέφωνα», αναφέρει στο «Π» διασώστης ιδιωτικής εταιρείας, που θέλησε να κρατήσει κρυφή την ταυτότητά του. Οι συγγενείς είναι πολλές φορές απελπισμένοι για το πώς θα μεταφέρουν τον άρρωστο είτε στο σπίτι είτε στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, «ο συγγενής θα ψάξει για την προσφορά που τον συμφέρει. Αν και πάνω κάτω όλοι το ίδιο είναι. Γύρω στα 50 ευρώ θα κοστίσει η διακομιδή», πρόσθεσε.

Το σύστημα λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο και όλοι μένουν ικανοποιημένοι. «Το ΕΚΑΒ δεν έχει τα πληρώματα για να μπορεί να κάνει αυτή την εξυπηρέτηση, οπότε τα ιδιωτικά επωφελούνται και βγάζουν αρκετά λεφτά, γιατί είναι παρά πολλά τα περιστατικά σήμερα», μας ανέφερε ο ίδιος.

Η εμπειρία
Η εκπαίδευση των διασωστών διαρκεί δύο χρόνια στο δημόσιο ΙΕΚ ΕΚΑΒ. Από εκεί επανδρώνει όλα τα πληρώματά του το ΕΚΑΒ και οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. «Η εμπειρία που έχουν τα πληρώματά του στα περιστατικά είναι πολύ μεγάλη. Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να έχει την ίδια εμπειρία, εφόσον δεν ασχολείται αυτός καθαυτός με τα πρωτογενή περιστατικά», τόνισε ο διασώστης.
Συγκεκριμένα, ως διασώστης έχεις την ικανότητα να δουλέψεις πάνω σε ένα ασθενοφόρο, είτε βρίσκεσαι στη θέση του οδηγού είτε πίσω μαζί με το περιστατικό. «Εχει εκσυγχρονιστεί το επάγγελμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Από το 2000 και μετά έχει μπει σε άλλη κλίμακα», μας επισημαίνει.

Γερασμένος στόλος
Μπορεί οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό να μην έχουν αγγίξει ακόμα τα ασθενοφόρα, ωστόσο, πρόκειται για αυτοκίνητα που κουβαλάνε πάνω τους πολλά χρόνια δουλειάς και μετράνε τα αντίστοιχα χιλιόμετρα. Οι βλάβες που βγάζουν είναι πολλές και είναι όλο και πιο συχνές. Το να περάσουν όλα αυτά σε ιδιώτες εξαρχής φαίνεται ως μία λύση, αλλά
σίγουρα αυτό θα σημαίνει και την αύξηση στο κοστολόγιο της διακομιδής. Τα 50 ευρώ θα γίνουν πολλά παραπάνω.
Ο εξοπλισμός μίας κινητής μονάδας είναι εξειδικευμένος και η συντήρησή του απαιτεί ένα γερό κεφάλαιο. Το κόστος των μηχανημάτων ξεπερνάει το καθένα τις 10.000 ευρώ.
Ενα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ασθενοφόρα και κάνει πιο δύσκολη τη δουλειά τους είναι η κατανομή των εφημεριών στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, κάποια νοσοκομεία δεν έχουν νευροχειρούργο που θα χρειαστεί να εξυπηρετήσει ένα επείγον περιστατικό. Εφημερεύουν μια μέρα το καθένα, οπότε «δεν μπορείς να επιλέξεις το πιο κοντινό. Υπάρχει, δηλαδή, μέρα που για τα περιστατικά του Κέντρου η μοναδική εφημερία νευροχειρούργου να είναι στο ΚΑΤ. Πρόκειται για μία μια απόσταση 10 χιλιομέτρων», μας είπε ο Χ.

Τα εμπόδια
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ελληνες οδηγοί παρεμποδίζουν το έργο των ασθενοφόρων. Είναι γεγονός ότι αρκετοί οδηγοί δεν δίνουν σημασία και δεν μετακινούνται στην άκρη του δρόμου, προκειμένου να περάσει το ασθενοφόρο και να κατευθυνθεί άμεσα στο νοσοκομείο.
«Με άριστα το δέκα θα έβαζα τέσσερα στη συμπεριφορά των Ελλήνων οδηγών» μας τόνισε ο Χ. «Δεν μετακινούνται έχοντας τη λογική ότι ‘‘δεν πειράζει, θα περάσει από δίπλα’’. Και, βεβαίως, αν βρεις τρεις με τέσσερις τέτοιους μπροστά σου υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μια ανθρωπινή ζωή», πρόσθεσε.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, δυστυχώς, τα τροχαία και τα επάγοντα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία. «Γενικά, οι χειρότερες μέρες είναι συνήθως Παρασκευή και Σάββατο βράδυ που όλοι γυρνάνε από τη διασκέδαση», επισημαίνει ο Χ. Οι άδειοι δρόμοι, όμως, της Αθήνας τον Αύγουστο δίνουν την αίσθηση στους οδηγούς ότι μπορούν να τρέξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, με αποτέλεσμα τα τροχαία σε εθνικές οδούς, στη Συγγρού και στη Βουλιαγμένης να είναι όλο και πιο συχνά. «Είναι και θέμα ανθρωπιάς, όταν βρίσκεσαι σε ένα τροχαίο. Δεν θα κοιτάξεις αν το θύμα έχει ασφάλεια. Θα το μεταφέρεις αμέσως στα επείγοντα».

Αναγκαίες οι προφυλάξεις

Πολλά από τα περιστατικά, τα οποία καλούνται να εξυπηρετήσουν τα ασθενοφόρα, αφορούν και αλλοδαπούς. Μάλιστα, πρόκειται για περιστατικά έπειτα από ξυλοδαρμούς, μαχαιρώματα και συμπλοκές. Τα ασθενοφόρα καλούνται σε μία τέτοια περίπτωση, είτε από την Αστυνομία, είτε από περαστικούς.
«Υπάρχουν και κάποια παθολογικά περιστατικά από αυτούς, όπως μία έγκυος γυναίκα ή κάποιο καρδιολογικό. Γενικά, όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχουν πολλές προφυλάξεις, γιατί ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποια αρρώστια μπορεί να καβαλάει ο καθένας, οπότε η προφύλαξη πρέπει να είναι διπλή», επισήμανε ο διασώστης.
Ανάλογης προσοχής χρήζουν και οι διακομιδές φυλακισμένων, οι οποίες γίνονται τις περισσότερες φορές μέσω Αστυνομίας. «Το δύσκολο είναι ο τρόπος παραλαβής τους μέσα από τις φυλακές. Υπάρχει μία περίεργη αντιμετώπιση. Εχουμε ζήσει διάφορα περιστατικά, με τους φυλακισμένους να μας πετάνε από τα παράθυρα διάφορα αντικείμενα».

Keywords
Τυχαία Θέματα