Άρης Κεφαλογιάννης: Αξιοποιεί τον πλούτο της χώρας στα τρόφιμα

Η Gaea (Γαία), που διατηρεί εργοστάσιο στο Αγρίνιο, κατάφερε να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία που απέσπασε το πρώτο βραβείο της κατηγορίας import-export των European Business Awards 2013. Η κριτική επιτροπή των βραβείων επέλεξε την Gaea ανάμεσα σε 15.000 εταιρείες από 34 ευρωπαϊκές

χώρες, που αντιπροσωπεύουν συνολικό τζίρο ύψους 1,2 τρισ. ευρώ, για την καινοτομία, την κοινωνική ευαισθησία, την εξωστρέφεια και τις αξίες της. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Η εξέλιξη αυτή αναμφίβολα χαροποιεί ιδιαίτερα τον Αρη Κεφαλογιάννη, τονίζοντας ότι η Gaea έχει καταφέρει να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον ακολουθώντας πάντα πιστά τη δέσμευσή της για επιχειρηματική αριστεία και παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.
«Κατάγομαι από οικογένεια πολιτικών. Ο προπάππος μου διετέλεσε πρόεδρος της κρητικής Βουλής, πριν από την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, ενώ ο βουλευτής από το 1934 παππούς μου δολοφονήθηκε σε ένα έγκλημα που ουδέποτε διαλευκάνθηκε. Διάδοχός του το 1957 στα πολιτικά πράγματα υπήρξε για σύντομο διάστημα ο πατέρας μου, ο οποίος διέκοψε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Πάντοβα για να καταλάβει τη βουλευτική έδρα. Αν και σύντομα παραιτήθηκε, σχεδίαζε μεθοδικά τη δική μου κάθοδο στις εκλογές. Κυριολεκτικά με μεγάλωνε για να μπω στην πολιτική. Με αυτήν τη σκέψη, λοιπόν, τελείωσα τις σπουδές μου στη Νομική, ενώ λίγο μετά έκανα μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Επειδή, όμως, με ενδιέφερε η αγορά, για να μην τους τρομάξω, επέλεξα να παρακολουθήσω Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Ετσι, βλέπετε, τους το έφερα σιγά-σιγά και πλαγίως…», λέει γελώντας.

Οι σπουδές
Ο Αρης Κεφαλογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960, σήμερα είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Παυλιόγλου και έχουν δύο παιδιά. Το 1977, τελειώνοντας με άριστα το Λύκειο στην Αθήνα, συνέχισε τις ακαδημαϊκές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1984, αφού αποφοίτησε, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Λονδίνο και απέκτησε master στο Δίκαιο Ανταγωνισμού και στο Ευρωπαϊκό Εταιρικό Δίκαιο από τη London School of Economics. Εν συνεχεία, φοίτησε στην Business School του City University στο Λονδίνο και απέκτησε master στη Χρηματοδότηση και στο Διεθνές Εμπόριο. Μεταξύ άλλων, από το 2001 ο κ. Κεφαλογιάννης κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικής Βιομηχανίας Τυποποίησης Ελαιολάδου), ενώ το 2007 διετέλεσε αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΕΔΟΕΕ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου και Ελαίας).
Η επιχείρηση H Gaea ιδρύθηκε το 1995 από τον ίδιο και τον Δημήτρη Παρασκευόπουλο, με στόχο τη διάθεση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό. Εχει δηλώσει ότι «ψάχνοντας να βρω τι ακριβώς θέλω να κάνω (σ.σ. ενώ ήταν στην Αγγλία για σπουδές), συναντήθηκα μια ημέρα εντελώς τυχαία με μια Βρετανίδα γηραιά γκουρού των βιολογικών τροφίμων. Αυτή τότε μου συνέστησε να αξιοποιήσω τον μεγάλο πλούτο της Ελλάδας στα τρόφιμα. Κάπως έτσι, από ένα απλό κλικ του μυαλού, ξεκίνησε η Gaea». Εξαρχής, λοιπόν, ο στόχος υπήρξε η διεθνής αγορά και μάλιστα από το 1995 έως και το 1999 η εταιρεία ήταν αποκλειστικά εξαγωγική. Το 1999, υπήρξε μια στροφή του Ελληνα καταναλωτή προς την παραδοσιακή διατροφή και έτσι δημιουργήθηκε ένα ευνοϊκό καθεστώς για την είσοδο και στην ελληνική αγορά. Η τάση αυτή βοήθησε ώστε οι πωλήσεις τής επιχείρησης να αυξηθούν στην εγχώρια αγορά.
Ο πατέρας, πάντως, δεν πολυχάρηκε με τις αποφάσεις του υιού του. «Ναι, είναι αλήθεια ότι θεωρούσε δύναμη την πολιτική και σε μεγάλο βαθμό στενοχωρήθηκε από τις επιλογές μου. Ομως, πιστεύω ότι η πολιτική δεν ήταν το κατάλληλο πεδίο δράσης για μένα», λέει ο κ. Κεφαλογιάννης. Φύση «αντάρτικη», ο επιχειρηματίας θα ακολουθούσε τον δρόμο που ο ίδιος επέλεξε. Δεν θα ήταν, άλλωστε, η πρώτη φορά που θα «έκανε του κεφαλιού του».
Είχε διατελέσει παίκτης της υδατοσφαίρισης στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να συμμετέχει ακόμα και στις ολυμπιακές ομάδες που έστειλε η χώρα μας στους Αγώνες της Μόσχας, του Λος Αντζελες και της Σεούλ. Δυνατό ελληνικό brand name «Αυτό που σκέφτηκα είναι ότι τα τρόφιμά μας δεν έχουν τη θέση που τους αξίζει στα διεθνή ράφια», λέει. «Αυτό που χρειαζόταν ήταν η άμεση αλλαγή της εικόνας που είχαν η Ελλάδα και τα τρόφιμά της στο εξωτερικό. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα brand name με καλό design και συσκευασία εφάμιλλη των καλύτερων ευρωπαϊκών. Για να φανταστείτε, χωρίς να έχουμε καν την πρώτη ύλη, πρώτο μας μέλημα ήταν να δώσουμε έμφαση στη συσκευασία». Με εργοστάσιο 6.500 τ.μ. κοντά στο Αγρίνιο και τρεις πλήρως αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής (συσκευασίας ελαιόλαδου, ελιών και προϊόντων όπως πατέ ελιάς), η Gaea είναι η μεγαλύτερη από τις επιχειρήσεις που έκανε τις ελληνικές γεύσεις γνωστές σε όλον τον κόσμο και τις καθιέρωσε στα πιο σημαντικά delicatessen του εξωτερικού. Μπορεί να καυχιέται ότι το πέτυχε. Οι ελιές της Γαίας είναι οι πιο πολυβραβευμένες ελιές στον κόσμο. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει δεκάδες μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς και τα φετινά Great Taste Awards δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Τρία αστέρια μάζεψαν τα προϊόντα της στον διαγωνισμό του Λονδίνου, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2012 η εταιρεία γύρισε και με πέντε βραβεία από τον διεθνή διαγωνισμό του Λος Αντζελες για το Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο. Τα προϊόντα της αυτήν τη στιγμή εξάγονται σε όλες τις ηπείρους του κόσμου, πλην της Αφρικής, κάνοντάς την τον πιο δυνατό πρέσβη της ελληνικής ελιάς και των παραγώγων της στον κόσμο.

H Γαία στον κόσμο
H περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Κίνας και της Βραζιλίας, αλλά και η ενίσχυση των εξαγωγών στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τις σκανδιναβικές χώρες και τη Ρωσία συνθέτουν τη στρατηγική της εταιρείας Γαία Τρόφιμα για το 2013, έτσι όπως την παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρης Κεφαλογιάννης. Εκτός από την ενίσχυση των εξαγωγών, η σύναψη νέων στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες τροφίμων αποτελούν βασική προτεραιότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γαία Τρόφιμα, η οποία ‒εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος‒ σκοπεύει να τοποθετήσει στην αγορά νέα καινοτόμα προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο. Σε οικονομικό επίπεδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της αναμένεται ‒μέχρι το τέλος του έτους‒ να αυξηθεί στα 30 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής στη Ρωσία, της οποίας η Γαία ελέγχει το 35% του κεφαλαίου, ενώ έχει και τον έλεγχο της διαχείρισής της. Η καθαρή κερδοφορία της Γαία Τρόφιμα για το σύνολο του 2012 προβλέπεται να ανέλθει σε 550.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα