Κάθε ακίνητο και φόρος!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Τα σενάρια και οι διαρροές τις τελευταίες ημέρες «δίνουν και παίρνουν» για το ποιο τελικά θα είναι το φορολογικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ισχύσει από το 2014 και θα αφορά τα ακίνητα.
Πολλές είναι οι φερόμενες προτάσεις. Το ίδιο και οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας, που ψάχνει λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο. Το σίγουρο είναι ότι τίποτα από όσα λέγονται δεν είναι τυχαίο, καθώς πολλά από αυτά τα θέματα έχουν τεθεί σε συζητήσεις προ πολλού και έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο νέος φόρος

στα ακίνητα είναι σίγουρος. Και όσα λέγονται για το ότι «ο φόρος είναι στον πάγο και πρώτα θα αποφασίσει η τρόικα» είναι εξωπραγματικά. Αφού η τρόικα έχει ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές στους φόρους των ακινήτων και σε αυτές τις αλλαγές προβαίνει η κυβέρνηση με τον νέο φόρο.
Το ζήτημα πλέον είναι με ποια ακριβώς μορφή θα είναι ο φόρος και τι κριτήρια θα έχει, αφού αλλαγές γίνονται μέχρι και την τελευταία στιγμή…

«Κραχ» στην αγορά
Η αγορά ακινήτων, τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ζει τον δικό της «εφιάλτη», με την πτώση των τιμών να συνεχίζει χωρίς να παρουσιάζεται κανένα απολύτως αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι κατασκευαστές μιλούν για ένα τεράστιο πλήγμα. Στην Αθήνα και τη συμπρωτεύουσα η κατάσταση είναι απελπιστική. Αμέτρητα είναι τα απούλητα σπίτια, οι νέες κατασκευές έχουν «παγώσει» και δεν χτίζεται πλέον τίποτα.
«Ζητάμε την κατάργηση του ΦΠΑ στην αυτοπαράδοση των ακινήτων. Την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις οικοδομικές επιχειρήσεις για τα απούλητα διαμερίσματα ή την αναστολή της εφαρμογής τέτοιου φόρου για δέκα χρόνια μετά την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Ζητάμε να περιοριστεί ο φόρος μεταβίβασης στο μέσο ευρωπαϊκό, που είναι 4%. Εάν δεν γίνουν αυτά, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει νέο κτήριο στην Ελλάδα. Φανταστείτε ποιες θα είναι οι οδυνηρές συνέπειες, αφού 1 εκατ. τεχνίτες και εργαζόμενοι στην οικοδομή θα μείνουν άνεργοι», λέει στο «Π» ο πρόεδρος της ένωσης κατασκευαστών κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης.

Χωρίς εξαιρέσεις
Νέος φόρος έρχεται από το 2014 σε όλα τα ακίνητα χωρίς εξαιρέσεις, τουλάχιστον προς το παρόν. Ο νέος φόρος θα έχει διευρυμένη βάση. Δεν θα φορολογηθεί ως σύνολο η ακίνητη περιουσία κάθε φορολογουμένου, αλλά θα επιβληθεί φόρος στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, είτε αυτό βρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι όσα περισσότερα έχει στην ιδιοκτησία του ένας φορολογούμενος, τόσα πιο πολλά θα πληρώσει στην εφορία. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του μόνο ένα σπίτι, θα πληρώσει μικρότερο νέο φόρο το 2014 από το χαράτσι που πλήρωσε το 2013.
Με βάση το σενάριο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να βεβαιώσει φόρους ύψους τα 3,16 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό που θα εισπραχθεί ανέρχεται στα 2,7 δισ. ευρώ. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Η μορφή του νέου φόρου
1. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εφαρμοστεί το 2014 σε κτίσματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια.
2. Θα εξαιρεθούν από τον φόρο οι μακροχρόνια άνεργοι.
3. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο.
4. Στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ο φόρος θα ξεκινά από 1,9 ευρώ το τ.μ. και θα κλιμακώνεται με βάση την τιμή ζώνης, την παλαιότητα, την πρόσοψη κ.λπ. Συνολικά θα υπάρχουν 33 συντελεστές και δεν αποκλείεται ο φόρος να φτάνει στα 32 ευρώ το τ.μ. για τα ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης περίπου στα 8.500 ευρώ.
5. Στα εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος θα επιβάλλεται ανά στρέμμα. Θα ξεκινάει από το 1 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 60 ευρώ ανά στρέμμα για τα ακριβά αγροτεμάχια στα οποία υπάρχει οίκημα εντός.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης που ανήκουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά η φορολόγησή τους θα είναι χαμηλή. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου (ορεινό, ημιορεινό, καλλιεργούμενο ή μη κ.λπ.), ενώ στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές, νησιά κ.λπ. με μεγάλη αξία θα επιβάλλονται πολλαπλάσιοι συντελεστές. Αν το αγροτεμάχιο ενοικιάζεται, ο φόρος θα διπλασιάζεται.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Ακίνητο 100 τ.μ. στην Ηλιούπολη 10 ετών (αντ. αξία 150.000 ευρώ)
ΣΗΜΕΡΑ Χαράτσι: 732 ευρώ
ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ: 400-600 ευρώ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 300τ.μ. στην Κηφισιά 4 ετών (αντ. αξία 1.200.000 εκατ. ευρώ), 10 στρέμματα σε παραλία της Μυκόνου και εξοχικό 200 τ.μ. στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης 10 ετών (600.000 ευρώ)
ΣΗΜΕΡΑ ΧΑΡΑΤΣΙ: 6.500 ευρώ
ΜΕ ΝΕΟ ΦΟΡΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ: 8.000-10.000 ευρώ

*** «Μια ληστρική φορολογία με κατανομή βαρών σχεδιασμένη με μικροπολιτικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια, που θα κάνει τους ιδιοκτήτες αστικής περιουσίας ή να τη χάσουν, ή να καταλήξουν στη φυλακή, ή και τα δύο μαζί», σχολιάζει στο «Π» ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Χαράτσι και για όσους τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους
Φόρους και χαράτσια θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι προχώρησαν είτε στην τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, είτε στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. Οι «νομοταγείς» αυτοί φορολογούμενοι πολίτες, ενώ νόμιζαν ότι είχαν κλείσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τώρα καλούνται να δηλώσουν υποχρεωτικά τα τετραγωνικά μέτρα που «τακτοποίησαν» στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9.
Αυτό σημαίνει ότι το ακίνητό τους έγινε μεγαλύτερο μετά την τακτοποίηση, άρα και η φορολόγησή τους θα είναι πλέον υψηλότερη.
Τι παραπάνω θα πληρώσουν όσοι τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριους: 1. Τον ΦΑΠ του 2012 και του 2013. 2. Το τέλος ακίνητης περιουσίας. 3. Τον ενιαίο φόρο ακινήτων που έρχεται το 2014. Ομως, τα έξοδα για τους ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε ρυθμίσεις- τακτοποιήσεις, δεν σταματούν εδώ… Οσοι τακτοποίησαν κάποιο ακίνητο θα κληθούν να πληρώσουν και τσουχτερά δημοτικά τέλη. Ταυτόχρονα, όμως, όταν οι τακτοποιημένοι χώροι θα ενταχθούν στο έντυπο Ε9 και θα θεωρούνται κύριοι χώροι της κατοικίας, τότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Η διαφορά στη φορολόγηση θα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα με κύριο χώρο βάσει συμβολαίου 85 τ.μ. και τακτοποιημένους χώρους 40 τ.μ. θα δηλωθεί στο Ε9 ως κατοικία με κύριους χώρους 125 τ.μ. και όχι ως επιφάνεια 85 τ.μ.
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς πλαφόν ως προς το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου, σχεδιάζεται να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων από την 1-1-2014. Καταστηματάρχες δηλώνουν πως δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους. Εξαλλοι είναι και οι αγρότες που μετά τις καιρικές αναποδιές και τα ακριβά φυτοφάρμακα καλούνται τώρα να πληρώσουν για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις από 1 έως 1,5 ευρώ.

Χαράτσι και στα χωρίς ρεύμα ακίνητα
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα. Εξοχικά, ημιτελείς οικοδομές, αδιάθετα σπίτια και διαμερίσματα, επαγγελματικοί χώροι, μπαίνουν στο στόχαστρο των οικονομικών συμβούλων, που μελετούν τρόπους για να εξοικονομήσουν έσοδα.

Πουλάνε ασφάλειες για να πληρώσουν φόρους και δάνεια!
Τέλος στον… εφιάλτη της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών επιδιώκουν να βάλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στην εποχή της δραματικής οικονομικής ύφεσης, ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων είναι τα χρέη που μέρα με τη μέρα αυξάνονται χωρίς να υπάρχει επιστροφή. Οι κόποι μιας ζωής κινδυνεύουν να πάνε χαμένοι και περιουσίες εξαφανίζονται λόγω των χρεών προς τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Του Τάσου Ντούβλη
Μια λύση στο αδιέξοδο προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με νέου τύπου προγράμματα, τα οποία ‒μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου‒ διαγράφουν τα χρέη του, προκειμένου η περιουσία του να μεταβιβαστεί στους απογόνους, χωρίς το δυσβάσταχτο βάρος των δανείων και των χρεών. «Παράθυρο σωτηρίας» για τους πολίτες «αποτελούν προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους που ανησυχούν ότι η απουσία τους από τη ζωή ή μια μόνιμη ανικανότητά τους θα δημιουργήσει έντονα οικονομικά προβλήματα στα αγαπημένα τους πρόσωπα, όπως η αποπληρωμή δανείων, ο φόρος κληρονομιάς και ταυτόχρονα με μειωμένο συνολικό εισόδημα οικογενείας. Οι πολίτες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση», αναφέρει στο «Π» ο Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων, Ανδρέας Μανταδάκης.
Τι προσφέρουν
Εκείνο που ενδιαφέρει τον περισσότερο ίσως κόσμο, με τα δάνεια να «πνίγουν» δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, είναι το πώς, όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή και δεν έχουν καταφέρει να αποπληρώσουν τα χρέη τους, θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους στα παιδιά χωρίς οικονομικά βάρη.
Ακούγεται μακάβριο, ωστόσο, αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μας προσφορά στους απογόνους μας. Υπάρχει πρόγραμμα ασφάλειας, το οποίο «απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν στεγαστικά δάνεια ή άλλων μορφών δάνεια και επιθυμούν σε περίπτωση θανάτου τους ή ολικής ανικανότητάς τους, την αποπληρωμή των δανείων τους», υπογραμμίζει ο κ. Μανταδάκης στο «Π». Και σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, η διάρκεια και το ύψος του κεφαλαίου, το οποίο μειώνεται κάθε χρόνο, καθορίζονται από τον ασφαλισμένο. Με λίγα λόγια, αν κάποιος έχει αυτή την ασφάλεια, με το που φεύγει από τη ζωή ο ασφαλισμένος, ανάλογα με το πρόγραμμα που έχει, η οικογένειά του παίρνει τα χρήματα και τα διαθέτει στα δάνεια προκειμένου να αποπληρωθούν, και όλα αυτά με απόλυτη αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Σύμφωνα με τον κ. Μανταδάκη, το πρόγραμμα της απλής Ασφάλειας Ζωής, για παράδειγμα, «προσφέρει ένα σταθερό κεφάλαιο στην οικογένεια του ασφαλισμένου σε περίπτωση θανάτου του , ενώ το ύψος του κεφαλαίου και η διάρκεια έχουν προεπιλεγεί από τον ασφαλισμένο». Ακόμη υπάρχει και πρόγραμμα, το οποίο «εξασφαλίζει κεφάλαια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους για την αποπληρωμή των φόρων κληρονομιάς που θα προκύψουν από τον θάνατο του ασφαλισμένου», εξηγεί ο κ. Μανταδάκης. Εντέλει, όπως προβλέπουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, σύντομα θα υπάρξει και σημαντική αύξηση και στροφή των πολιτών στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, αφού και εκεί πια η κατάσταση είναι απελπιστική καθώς οι συντάξεις συνεχώς μειώνονται.

Αύξηση της τάξης του 25% «Περίπου 25% αύξηση έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια –από το 2009 και έπειτα– στις ασφαλίσεις Ζωής, και όσες αφορούν την αποπληρωμή των χρεών μετά τον θάνατο του ασφαλισμένου, αναφέρει στο «Π» η ασφαλιστικός σύμβουλος, Δήμητρα Βγενοπούλου. Προβλέπει, μάλιστα, ότι στο μέλλον με την υπάρχουσα κατάσταση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Αιτία; «Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική στενότητα και τη ρευστότητα να έχει φθάσει στο… ναδίρ, οι Ελληνες πολίτες συνεχώς αναζητούν λύσεις (χωρίς αποτέλεσμα) στην αποπληρωμή των χρεών τους. Η κατάσταση, όμως, έχει αρχίσει να αλλάζει και οι πολίτες ‘‘αναγκασμένοι’’ από την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί, στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να περισώσουν την περιουσία τους, αφού δεν βλέπουν ‘‘άσπρη μέρα’’. Η ιδιωτική αγορά ασφαλίσεων είναι μία αξιόπιστη λύση σε αυτά τα προβλήματα», λέει η κ. Βγενοπούλου.

Keywords
τελος ακινητων, τροικα, αθηνα, ΦΠΑ, ελλαδα, σημαίνει, δεη, αντ, θεσσαλονικη, χαρατσι, ημιυπαιθριοι, αυθαιρετα, φαπ, συγκεκριμένο, τραπεζες, λύση, προσφορες, μαριαννα ντουβλη, αυξηση φπα, παραταση ημιυπαιθριων, φορολογικη δηλωση 2011, θεματα πανελληνιων, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, δεη πληρωμη, φορος ακινητων, χαρατσι, ειδικο τελος ακινητων, ακινητα, αφορολογητο, δανεια, εφορια, κηφισια, νησια, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, υψος, αγορα, αυξηση, εξαιρεσεις, ασφαλειες, ασφαλιστικα ταμεια, αφορολογητο οριο, βρισκεται, δημητρα, γινονται, εγινε, ευρω, υπαρχει, εντυπο ε9, εξοδα, εποχη, ερχεται, ετων, ζωη, ζωης, ιδιο, ηλιουπολη, κατασκευες, κεφαλαιο, κυβερνηση, λύση, λογια, μορφη, ναδιρ, ξερετε, οικοπεδα, οικογενεια, παιδια, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, ρυθμισεις, σεναριο, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συντομα, σκεψεις, σπιτι, σπιτια, στεγαστικα δανεια, σχεδιο, τακτοποιηση ημιυπαιθριων, τακτοποιηση αυθαιρετων, τιμη, φυλακη, φαπ, φτανει, φοβος, φορολογικη, φορολογια, φυτοφαρμακα, ασφαλεια, δημητρης, δημοτικα, εξοχικο, εξοχικα, ελληνικα, ενοικιαζεται, υπουργειο, πληροφοριες, σημαίνει, θεματα
Τυχαία Θέματα