Αποζημίωση ύψους 150 εκατ. δολαρίων ζητά το Al Jazeera από την Αίγυπτο

Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera υπέβαλε αγωγή κατά της Αιγύπτου, ζητώντας αποζημίωση 150 εκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημία που έχει υποστεί από τη διορισμένη από το στρατό κυβέρνηση του Καΐρου, όπως ανακοίνωσε o δικηγόρος που ενεργεί για το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στο Reuters η Αίγυπτος

έχει ξεκινήσει μια «παρατεταμένη εκστρατεία» εναντίον του δικτύου και των δημοσιογράφων της μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πέρυσι τον Ιούλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει στη διάθεσή του έξι μήνες για να προβεί σε διακανονισμό, αλλιώς η υπόθεση θα παραπεμφθεί στα δικαστήρια, λέγοντας: «Το Al Jazeera έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην Αίγυπτο».

Ο Κάμερον Ντόλεϊ τονίζει επίσης ότι: «Το αποτέλεσμα της πρόσφατης εκστρατείας της στρατιωτικής κυβέρνησης είναι ότι η επένδυση αυτή έχει απαλλοτριωθεί. Η Αίγυπτος δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να πληρώσει στο αλ Τζαζίρα μια δίκαιη και αποτελεσματική αποζημίωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρεις δημοσιογράφοι του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου δικάζονται στην Αίγυπτο με την κατηγορία ότι βοήθησαν μέλη «μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων η υπόθεση αυτή αποδεικνύει ότι οι αρχές καταπατούν το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

Οι τρεις δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ το ίδιο το Al Jazeera τις έχει χαρακτηρίσει παράλογες.

The post Αποζημίωση ύψους 150 εκατ. δολαρίων ζητά το Al Jazeera από την Αίγυπτο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα