Αντίθετος ο Όλι Ρεν με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μια ηχηρή απάντηση στις πιέσεις ΔΝΤ για νέο ελληνικό κούρεμα έδωσαν τέσσερις κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε απάντησαν «όχι» στις προτάσεις του Ταμείου.

Στο πάνελ με τίτλο «Εuro 5», το οποίο διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Μπέρτελζμαν συμμετείχαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

κ. Γεργκ Ασμουσεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ.

Ουσιαστικά επρόκειτο για μια γερμανική απάντηση στην κυρία Λαγκάρντ, καθώς όλοι οι ομιλητές του πάνελ ήταν Γερμανοί, με την εξαίρεση του κ. Ρεν που είναι Φινλανδός αλλά θεωρείται από πολλούς αναλυτές πρόσωπο της αμέσου επιρροής του Βερολίνου.

Ο πέμπτος αξιωματούχος που ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει καθόλου στις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ λόγω της συζήτησης για την έγκριση του προϋπολογισμού στη χώρα του, κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς αναλυτές ως μήνυμα προς την πλευρά του Ταμείου.

«Κάποια στιγμή το καλοκαίρι οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος»

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο και υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί δύο ενέργειες για τη μείωση του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών (PSI και επαναγορά ομολόγων το 2012).

Σε αντίθεση με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τον Ιούνιο εφέτος είχε προαναγγείλει από την Αθήνα τη λήψη οριστικής απόφασης για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup του Απριλίου του 2014, ο κ. Ρεν περιέγραψε μια μακρά διαδικασία η οποία θα αρχίσει με τη βεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο από την Eurostat και αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού», δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ελληνική προεδρία της ΕΕ!

Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γεργκ Ασμουσεν σχολίασε ότι «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων» απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε ερώτημα δημοσιογράφου για τη διαφωνία Ε.Ε και Ταμείου αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η πιθανότητα η να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 είναι μικρή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Παρών, τέλος, ήταν και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Βέρνερ Χόγιερ, ο οποίος στάθηκε στο ρόλο του θεσμού που εκπροσωπεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

The post Αντίθετος ο Όλι Ρεν με νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα