Αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες

Στην απόφαση να μην επιμείνει στη διαδικασία του κατεπείγοντος προχώρησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία διαδικασία η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάνεια από την Ολομέλεια θα γινόταν το βράδυ της Τρίτης.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα επί της αρχής στην Επιτροπή. Αύριο το πρωί καλούνται σε ακρόαση στην Επιτροπή της Βουλής εννέα συνολικά φορείς, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις, μεταξύ των οποίων η Ένωση Τραπεζών

και η Τράπεζα της Ελλάδος. Το απόγευμα της Τετάρτης συζητούνται στην Επιτροπή τα άρθρα του νομοσχεδίου. Την προσεχή Παρασκευή θα γίνει η «δεύτερη ανάγνωση, προκειμένου το νομοσχέδιο να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα.

Αρχικά η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, ανακοίνωσε στην Επιτροπή ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από το επικείμενο Eurogroup της 11ης Ιουνίου και επειδή αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Ο χαρακτηρισμός του κατεπείγοντος βρήκε αντίθετα τα κόμματα, με εξαίρεση τη ΝΔ. Η συνεδρίαση διακόπηκε για λίγα λεπτά, προκειμένου να γίνουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδάς, «η ανάγκη να γίνει γρήγορα η ψήφιση των ρυθμίσεων προέκυψε από την προεργασία του υπουργείου Οικονομικών ενόψει του Eurogroup». Με την επανάληψη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, ανέφερε ότι «λαμβανομένων υπόψη των τοποθετήσεων των κομμάτων μπορεί το νομοσχέδιο να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία στην επιτροπή και να συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση ως το βράδυ της Δευτέρας». Την απόφαση για την ψήφιση του νομοσχεδίου την προσεχή Δευτέρα θα επικυρώσει η Διάσκεψη των Προέδρων.

Το νέο πλαίσιο της συζήτησης δεν βρήκε σύμφωνους τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν πρόβαλαν, όμως, αντιρρήσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που αρχικά είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν το κατεπείγον και έτσι η συζήτηση προχώρησε με βάση τη βελτιωμένη εισήγηση του προέδρου της επιτροπής για τον αριθμό των συνεδριάσεων.

Τελικά, για το πρωί της Τετάρτης καλούνται σε ακρόαση στην επιτροπή οι φορείς ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Ένωση Τραπεζών, η ΤτΕ, ΕΣΑΜΕΑ, ΓΣΕΕ, ΔΣΑ, Συνήγορος Καταναλωτή και οι Συνταξιούχοι του ΙΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα