Άγριος καυγάς Στουρνάρα – Δημάρχων: Μας αποκάλεσε Ταλιμπάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκρηκτικό ήταν το κλίμα στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ένας από τα μέλη της ΚΕΔΕ αποχώρησε ιδιαίτερα εκνευρισμένος καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ (ο κ.Ανδρέας Κατσαρός) αναρωτήθηκε «γιατί συνομιλούμε με τους Ταλιμπάν

της Αυτοδιοίκησης».

«Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλούν αιρετοί με τον υπάλληλο του υπουργού και να μας λέει Ταλιμπάν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κατά την αποχώρησή του. Την είδηση επιβεβαίωσαν και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ, τα οποία ωστόσο διευκρίνισαν πως ο κ.Κατσαρός ζήτησε συγγνώμη.

Η αντίδραση των δημάρχων προέρχεται έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης για αλλαγή του συστήματος κατάρτισης των προϋπολογισμών του δήμου, που πλέον επιδιώκεται να γίνεται «προληπτικός» και όχι «εκ των υστέρων», αν πέσουν έξω στις προβλέψεις τους. Όπως μάλιστα έχουν προειδοποιήσει δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πρόωρες αυτοδιοικητικές εκλογές τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη, στην οποία παρόντες ήταν και οι υπουργοί κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης, προκύπτει ότι ο κ. Στουρνάρας επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε μια-δυο μέρες για τις προτάσεις των δημάρχων, οι οποίες συνοψίζονται στα εξής βασικά σημεία:

- Να αποσυρθεί η προωθούμενη διάταξη που προβλέπει έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων,

- Να απαλειφθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ποινικές διώξεις δημάρχων.

- Να δεχτεί η κυβέρνηση να τιτλοποιήσουν οι δήμοι μελλοντικά έσοδά τους από φόρους και μισθώματα, τα οποία στη συνέχεια θα αναλάβει να εισπράξει το δημόσιο, αποδίδοντας προκαταβολικά στους δήμους ένα μέρος από τα έσοδα αυτά. Υποστήριζαν μάλιστα ότι οι δήμοι δεν μπορούν πια να εισπράξουν ό,τι εισέπρατταν λόγω των μέτρων του Μνημονίου, καθώς πολλοί δημότες διακόπτες συνδέσεις, παροχές ή φεύγουν αφήνοντας χρέη από τη χώρα.

Παράλληλα, στη σύσκεψη έγινε σαφές ότι το 80% των δημοτικών αστυνομικών θα μετακινηθούν στην ΕΛΑΣ και θα ασχολούνται με την είσπραξη φόρων αρμοδιότητος των δήμων ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων. Ωστόσο δήμαρχοι που μετείχαν στη σύσκεψη υποστήριζαν με έμφαση πως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να θιγούν και καθαρίστριες των σχολείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα