Tι ζητούν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο…

Οι Έλληνες πολίτες ΔΕΝ πιστεύουν ότι η μακρά βασανιστική περίοδος της ανάκαμψης της οικονομίας έχει ξεκινήσει. Οι συντηρητικοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές ΔΕΝ μπορούν ακόμη να αποτιμήσουν με συγκεκριμένους αριθμούς και μεγέθη το οικονομικό αποτέλεσμα του ελληνικού turn around story. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διαχείριση του Χρέους παραμένουν όπως και οι προφανείς κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που θολώνουν την εικόνα και ΔΕΝ προσφέρουν ορατότητα για ακριβέστερες προβλέψεις.

Αυτήν ακριβώς την θαμπή λάμψη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εκμεταλλεύονται οι διαχειριστές των ξένων hedge

αλλά και long term funds που έφεραν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, στην Ελληνική αγορά, περισσότερα από 1 δις Ευρώ.

Οι Έλληνες επενδυτές φοβήθηκαν μόλις είδαν τον δείκτη να σπάει ανοδικά τις 1.000 μονάδες και προτίμησαν την ασφάλεια του ρευστού.

Οι ξένοι διαχειριστές άρπαξαν την ευκαιρία…

Στην ουσία πρόκειται για επενδυτικούς οργανισμούς που ήδη έχουν από καιρό τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά είτε συμμετέχοντας στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών είτε αγοράζοντας τα εταιρικά ομόλογα που τόλμησαν να εκδώσουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ , τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΤΙΤΑΝ, η Coca Cola, η Frigoglass κλπ.

Η επανεμφάνιση της Blaupost και της Fidelity στην αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας λειτούργησε ως εφαλτήριο για την προσέλκυση περισσότερων επενδυτών….

Το περιβόητο hedge fund του John Paulson και μία ομάδα από αμερικανικά hedge funds όχι μόνο τοποθετήθηκαν σε μετοχές ελληνικών τραπεζών αλλά έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν την επιλογή τους για να παρασύρουν και άλλους στο στοίχημα ότι η Ελλάδα, που εδώ και καιρό θεωρείται η πιο αδύναμη οικονομία στην περιφέρεια της ευρωζώνης, βρίσκεται σε σημείο αλλαγής πορείας.

Εκτός από το Baupost στο Χρηματιστήριο της Αθήνας τοποθετήθηκε αμέσως το Eaglevale, το Dromeus Capital, το Falcon Edge, το York Capital και Och-Ziff.

Ακόμη και πιο μακροπρόθεσμοι συντηρητικότεροι θεσμικοί επενδυτές όπως η Fairfax, το Wellington Capital Group, η Templeton και το Third Point ακολούθησαν την νεουρκέζικη μόδα του «αγοράζουμε Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη το πιο αποδοτικό όσο και ριψοκίνδυνο στοίχημα είναι η Ελλάδα»

Οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά και οι τιμές των συστημικών τραπεζών επανέρχονται στα επίπεδα στα οποία πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα οι αυξήσεις κεφαλαίου προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στα warrants που συνόδευσαν τις αυξήσεις κεφαλαίου. Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε προκαθορισμένο επίπεδο τιμών. Όσο ταχύτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή, τόσο γρηγορότερα θα μεταβιβαστεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών.

«Όταν μια οικονομία φεύγει από την ύφεση και ξεκινά σταδιακά την ανάκαμψη, τότε οφείλεις να αγοράσεις τις μετοχές που δεν αγόραζες την περίοδο της ύφεσης. Αγοράζεις δηλαδή τους κλάδους εκείνους που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ελαστικότητα ζήτησης, πιο απλά αγοράζεις τράπεζες, λιανεμπόριο, τουρισμό, διαρκή καταναλωτικά αγαθά» εξηγεί ξένος διαχειριστής κεφαλαίων που πρόσφατα έχει νοικιάσει σπίτι στην Αθήνα ώστε να περνά περισσότερο χρόνο εδώ παρά στη Νέα Υόρκη….

Όσο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνουν τόσο αυξάνεται κι ο δανεισμός τραπεζικών μετοχών με στόχο την προστασία (hedging) ή ενδεχομένως και ξαφνικό σορτάρισμα. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο ημερήσιος τζίρος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την αρχή του έτους και διατηρείται σταθερά πάνω από τα 120 εκατ. Ευρώ. Ταυτόχρονα όμως αυξάνεται και ο δανεισμός τίτλων στο Χρηματιστήριο Παραγώγων.

The post Tι ζητούν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα