Master στην επιχείρηση… γοητεία (και) στο LSE

Του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχε ολοκληρώσει την παρέμβασή του από το βήμα του LSE. Ο ηγέτης της καθ’ ημάς Ριζοσπαστικής Αριστεράς βρισκόταν στο Λονδίνο, που συμβολίζει την ίδια στιγμή δυο αντιφατικά πράγματα: Είναι η μήτρα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, που έθρεψε το πνεύμα του Άνταμ Σμιθ, του γεννήτορα της σκέψης του οικονομικού φιλελευθερισμού,

αλλά και πρωτεύουσα της χώρας που φιλοξενεί στα σπλάχνα της τον Καρλ Μαρξ, στο κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ από το 1883.
Σε αυτήν τη λεπτή γραμμή των αντιθέσεων βρίσκεται να ισορροπεί ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύοντας πάντως άνεση κινήσεων σε όλα τα πεδία. Άλλωστε, δεν είναι πια ένας «ενοχλητικός νεαρός που θέλει να γυρίσει την Ευρώπη ανάποδα», όπως τον χαρακτήριζαν μέχρι πρότινος οι «σνομπ» κύκλοι της ευρωπαϊκής ελίτ. Όπως έδειξαν τα ταξίδια σε ΗΠΑ, Γερμανία και Αγγλία, είναι πια ένας συνομιλητής που δεν τολμούν να αγνοήσουν.
Ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο όλων των επαφών του, τονίζει ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ταυτόχρονα πολιτική, πολιτειακή και ανθρωπιστική. Λέει, εξάλλου, ότι ζητούμενο είναι μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική, που θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή.
Στην Κουμουνδούρου λένε πως οι πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ευρώπη όχι μόνο από την ευρωζώνη, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν φαίνεται να προσφέρουν μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση. Σύμφωνα με τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Αντιθέτως, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη Μεγάλη Βρετανία, εξαρτώνται από την κρίση, κάνοντας τη δυνατότητα μιας μελλοντικής εξόδου από αυτήν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό φαίνεται πως είναι το συμπέρασμα όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών, όπως ο Martin Wolf και ο Wolfgang Munchau των «Financial Times» – κάτι στο οποίο υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ.

Η εναλλακτική πρόταση
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε για μια ακόμη φορά την εναλλακτική πρόταση του κόμματός του για την αντιμετώπιση της ζοφερής πραγματικότητας στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι η μελλοντική κυβέρνηση θα βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές, ενώ θα πρέπει παράλληλα να επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση με τους δανειστές μας.
Ο κ. Τσίπρας φέρνει ως παράδειγμα τη συμφωνία για το χρέος του Λονδίνου το 1953, η οποία έδωσε το έναυσμα της ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, κάτι που έκανε και μιλώντας στην πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας. Έκανε λόγο για «μια στρατηγική, η οποία δημιούργησε το «οικονομικό θαύμα» της μεταπολεμικής εποχής. Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σας σε αυτό το σημείο: χωρίς τη συμφωνία του Λονδίνου, δεν θα υπήρχε τέτοιο θαύμα. Ένα κούρεμα του χρέους, μια τεράστια επένδυση διά του σχεδίου Μάρσαλ, όροι χρηματοδότησης που συνδέονται με την παραγωγή και τους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν κεντρικοί πυλώνες μιας τέτοιας συμφωνίας».
Επίσης, τόνισε: «Μετά τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχασε οριακά την εκλογική μάχη, αναδείχτηκε η μια μελέτη μετά την άλλη, δείχνοντας το τεράστιο κόστος της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας, της Grexit όπως έγινε γνωστή. Και η κα Merkel και η κα Lagarde παραδέχτηκαν ότι η ευρωζώνη για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να παραμείνει ολόκληρη. Η απειλή της Grexit ήταν κρίσιμης σημασίας για εκλογική στροφή υπέρ των κομμάτων της λιτότητας. Μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα ξαφνικά άρχισαν να μοιράζονται μια οξεία συνειδητοποίηση των συστημικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Από την αρχή της κρίσης, όσον αφορά στις δημοκρατικές διαδικασίες, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι στον οικονομικό τομέα: οι οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία επιβάλλονται χωρίς καν την πρόφαση της διευρυμένης προσπάθειας διαβούλευσης, με την επιβολή τεχνοκρατών, όπως ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία και ο Λουκάς Παπαδήμος στην Ελλάδα. Ζητήθηκε από τους πολιτικούς ηγέτες του Νότου να υπογράψουν τις πολιτικές λιτότητας, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών».
«Σε κάθε περίπτωση, οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς πιθανώς να κάνουν σύντομα μια στροφή 180 μοιρών μετά τις εκλογές. Στην Ελλάδα, τα τρία κόμματα που συγκροτούν την τωρινή κυβέρνηση προχώρησαν στις τελευταίες εκλογές με εξαγγελία την επαναδιαπραγμάτευση των προγραμμάτων προσαρμογής, καταλήγοντας όμως στη συνέχεια σε μια πορεία λίγο πολύ πανομοιότυπη με την προηγούμενη» είπε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα