FT: Η κρίση μετά τις τράπεζες ετοιμάζεται να «χτυπήσει» και τον κλάδο της ασφάλειας

Για τον τομέα ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας νέας οικονομικής κρίσης γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν πως θα είναι ο ασφαλιστικός κλάδος, ο οποίος ήδη έχει αρχίζει να πληρώνει αρκετά λόγω κρίσης.

Σε δημοσίευμα τους, οι Financial Times επισημαίνουν πως «η πιο δαπανηρή διάσωση που πραγματοποιήθηκε κατά την κρίση του 2008, δεν ήταν ούτε της Citigroup, ούτε της

Royal Bank of Scotland, ούτε καμίας άλλης τράπεζας, αλλά της ασφαλιστικής AIG, η οποία χρειάστηκε 182 δισ. δολάρια για την διάσωση της από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πάνω από τα διπλάσια δηλαδή από όσα χρειάστηκε η Royal Bank of Scotland. Το γεγονός πάντως είναι πως η μεγαλύτερη οικονομική κατάρρευση στην ιστορία του καπιταλισμού, ήταν μια ομάδα η οποία αρχικά ήταν ασφαλιστική, αλλά ήταν τόσο διασκορπισμένη, όπου έγινε αδύνατο να ελεγχθεί».

«Στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, πολιτικοί, ελεγκτές και η κοινή γνώμη, έχει επικεντρωθεί εμφατικά στις τράπεζες. Αλλά οι πρόσφατοι μπελάδες της βρετανικής ασφαλιστικής RSA πέντε χρόνια μετά την καταστροφική κατάρρευση της AIG, είναι μια χρήσιμη προειδοποίηση προς τους ασφαλιστές ότι θα πρέπει να προσέχουν επίσης».

Στη συνέχεια, οι FT επισημαίνουν πως «σήμερα είναι πολύ σημαντικό να ανάψει ένα λαμπερό φως στους ασφαλιστές, καθώς πολλοί προετοιμάζονται να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Οι ασφαλιστές είναι πλέον ένα ζωτικό κομμάτι του -αυτοαποκαλούμενου- σκιώδους τραπεζικού τομέα- μια αναδυόμενη σύνθεση οικονομικών ομάδων οι οποίες καλύπτουν το κενό που άφησαν οι συρρικνωμένες τράπεζες».

Ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, «όλες αυτές οι αλλαγές επιφυλάσσουν νέα ρίσκα στην ασφάλιση, τις επενδύσεις στην εταιρεία και πιθανώς για το ευρύτερο οικονομικό σύστημα- παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κρίση έχει τελειώσει. Η υποχώρηση των μαζικών δόσεων χρηματικών διευκολύνσεων των κεντρικών τραπεζών, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει την εύθραυστη υγεία του οικονομικού συστήματος, κυρίως τον ταχέως αναπτυσσόμενο αλλά χωρίς παρακολούθηση σκιώδες τραπεζικό τομέα».

The post FT: Η κρίση μετά τις τράπεζες ετοιμάζεται να «χτυπήσει» και τον κλάδο της ασφάλειας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα