Bloomberg: Το τραπεζικό καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

Νέα στοιχεία προκύπτουν σχετικά με τις καταγγελίες για συνεργασία διεθνών τραπεζών με στόχο τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Το πρακτορείο Bloomberg, αποκαλύπτει πως στο στόχαστρο των αρχών βρίσκονται traders από την Barclays, τη Citigroup και τη Royal Bank of Scotland.

Οι συγκεκριμένοι λέγεται πως τα τελευταία τρία

χρόνια συμμετείχαν σε ομάδα συζήτησης διαδικτυακών μηνυμάτων πραγματικού χρόνου, από τα τερματικά του Bloomberg. Σε αυτή την ομάδα συζήτησης, οι συγκεκριμένοι traders αντάλλασσαν πληροφορίες για τις θέσεις που θα τηρήσουν, τις παραγγελίες των πελατών τους και έκαναν αντίστοιχες συναλλαγές προτού τεθούν οι δείκτες αναφοράς της εκάστοτε αγοράς.

Επισημαίνεται πως σχετική έρευνα έχουν αρχίσει οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας, της Βρετανίας και του Χονγκ Κονγκ, ενώ το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει πως και οι ΗΠΑ βοηθούν την προσπάθεια.

Η έρευνα έχει επεκταθεί και στην UBS καθώς ορισμένοι εξ αυτών των traders τα τρία τελευταία χρόνια άλλαξαν εργοδότη.Δύο trader μάλιστα, που δεν περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη ομάδα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο Bloomberg πως στην αγορά η συγκεκριμένη ομάδα ήταν γνωστή με το παρατσούκλι “Το Καρτέλ” .

Οι ρυθμιστικές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν τα συγκεκριμένα μηνύματα στοιχειοθετούν απόπειρα χειραγώγησης της αγοράς, δεδομένου μάλιστα ότι οι συγκεκριμένες 4 τράπεζες αντιστοιχούν στο 40% του trading στην αγορά συναλλάγματος, της οποίας ο ημερήσιος τζίρος ανέρχεται στα 5,3 τρισ. δολ.

The post Bloomberg: Το τραπεζικό καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα