Δοκιμή: BMW 320d xDrive M Sport

Χωρίς να αφήνει στην άκρη το δυναμικό στοιχείο του χαρακτήρα της, η diesel έκδοση της BMW Σειρά 3 προσθέτει την οικονομία κίνησης στα ήδη πολλά πλεονεκτήματά της.

Η νέα, 7η γενιά της BMW Σειρά 3, λανσαρίστηκε στη χώρα μας στις αρχές του έτους, αναβασθμίζοντας την παρουσία της βαυαρικής μάρκας στη μεσαία κατηγορία, αφού το νέο μοντέλο είναι πιο εκλεπτυσμένο, πιο

πολυτελές και παράλληλα, πάντα δυναμικό στα οδικά και οδηγικά του χαρακτηριστικά συγκριτικά με την προηγούμενη «3άρα». Η έκδοση 320d της δοκιμής μας είναι εκείνη που απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω, με την έξτρα οικονομία κίνησης που προσφέρει ένας diesel κινητήρας έναντι ενός βενζινοκινητήρα. Τιμολογιακά, το κόστος είναι 47.200 ευρώ για την πισωκίνητη 320d ή 53.350 ευρώ για την τετρακίνητη 320d που είχαμε στη διάθεσή μας.

Επιβλητική, πολυτελής και με πολύ καλούς χώρους

Βασιζόμενη στη νεότερη, μεγαλύτερη πλατφόρμα CLAR της BMW, η «3άρα» έχει αυξήσει τις διαστάσεις της (π.χ. για πρώτη φορά ξεπερνά σε μήκος τα 4,7 μέτρα) και παράλληλα, έχει εφαρμόσει ένα επανασχεδιασμένο 4θυρο – με κουπέ στοιχεία – αμάξωμα, που τονίζει την παρουσία της στο δρόμο. Στο εσωτερικό, η Σειρά 3 για μια ακόμη φορά παραδίδει μαθήματα ποιότητας, με την επιλογή των υλικών, το φινίρισμά τους και τη συναρμογή να βρίσκονται στο ανώτατο άκρο της μεσαίας κατηγορίας. Οι χώροι είναι πολύ καλοί για έως και 5 ενήλικες επιβάτες, παρότι το υψηλό τούνελ της μετάδοσης θα δυσκολέψει κάπως τη μεταφορά μεσαίου στο πίσω κάθισμα, ενώ το πορτ-μπαγκάζ με 480 lt. χωρητικότητας βρίσκεται στα ίδια, πολύ καλά επίπεδα με τον ανταγωνισμό.

Συνδυασμός απόδοσης και οικονομίας

Η 320d χρησιμοποιεί για την κίνησή της τον 2λιτρο, TwinPower Turbo diesel κινητήρα της BMW, ο οποίος αποδίδει 190 ίππους ισχύος και 40.8 κιλά ροπής (διαθέσιμα από τις 1.750 σ.α.λ.). Σε συνδυασμό με το εξαιρετικό σε λειτουργία αυτόματο 8άρι Steptronic κιβώτιο, το εν λόγω μοτέρ ξεχωρίζει για την πολύ καλή απόδοσή του, εξασφαλίζοντας στον οδηγό γοργούς ρυθμούς οδήγησης. Παράλληλα, η λειτουργία του είναι άκρως πολιτισμένη, φροντίζοντας να μην «ενοχλεί» τους επιβάτες με αχρείαστους θορύβους και κραδασμούς. Στο πεδίο της οικονομίας κίνησης, ανάλογα και με το οδηγικό set-up που θα επιλεγεί στο μενού του Driving Experience Control, η μέση κατανάλωση της τετρακίνητης 320d της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα αρκετά καλά 7.9 lt./100 km.

Σπορτίφ και ως diesel

Στο δρόμο η 320d εκπέμπει έναν ατόφιο δυναμισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος στην έκδοση M Sport του μοντέλου της δοκιμής μας με τη χαμηλωμένη (κατά 10 mm) ανάρτηση και τους τροχούς με ελαστικά χαμηλού προφίλ 225/40 R19 εμπρός και 255/35 R19 πίσω. Στις ευθείες, η diesel έκδοση της «3άρας» διατηρείται απόλυτα σταθερή δίνοντας στον οδηγό της μια ζηλευτή αίσθηση σιγουριάς, ακόμη και όταν αυτός ταξιδεύει με πολλά χιλιόμετρα στην εθνική. Στις στροφές, η 320d παραμένει αντίστοιχα σταθερή με την –πισωκίνητων καταβολών– τετρακίνηση να εξασφαλίζει ουδετερότητα στις αντιδράσεις και μια συνολικά ακλόνητη οδική συμπεριφορά που αντιπαραβάλλεται τις αυξημένες διαστάσεις και βάρος του αυτοκινήτου. Εντός πόλεως ωστόσο, η σφιχτή ανάρτηση και οι τροχοί με τα χαμηλού προφίλ ελαστικά έχουν το αντίκρισμά τους στην παρεχόμενη άνεση, αφού οι αντιδράσεις κατά το πέρασμα από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος είναι κάπως απότομες. Στο ίδιο, γενικότερα οδηγοκεντρικό πλαίσιο του αυτοκινήτου, εντάσσεται και η εξαιρετική, χαμηλή θέση οδήγησης, αλλά και το σπορ τιμόνι με την «παχιά» στεφάνη.

Συμπέρασμα

Η BMW 320d αποτελεί μια επιλογή αξίας. Έχει πολύ καλή απόδοση και επιδόσεις, ενώ παράλληλα είναι πιο οικονομική σε κατανάλωση συγκριτικά με τις εκδόσεις βενζίνης. Η επιλογή του πακέτου M Sport προσφέρει το κάτι παραπάνω οδηγικά και αισθητικά, απαιτώντας παράλληλα και κάποιους συμβιβασμούς στο πεδίο της άνεσης. Η παρουσία της τετρακίνησης μεγιστοποιεί τα δεδομένα της ενεργητικής ασφάλειας, όμως σε μια αυτοκίνηση που αλλάζει, οι οπαδοί της BMW μάλλον θα συνεχίσουν να προτιμούν τις πισωκίνητες εκδόσεις της «3άρας»…

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.995 cc
Ισχύς: 190 PS/4.000 rpm
Ροπή: 40.8 kgm/1.750-2.500 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 6.9 sec
Τελική ταχύτητα: 233 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 4.5 l/100 km (εργοστασιακή τιμή)
Εκπομπές CO2: 118 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 115,6 €
Βάρος: 1.615 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.709/1.827/1.442 mm
Μεταξόνιο: 2.851 mm
Χώρος αποσκευών: 480 lt
Τιμή: από 53.350€ (από 47.200€ για την πισωκίνητη έκδοση)

The post Δοκιμή: BMW 320d xDrive M Sport appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα