Test: Suzuki Swift Sport με 140 PS

Η νέα γενιά του Swift Sport έγινε… τούρμπο αλλά παρά την επιβεβλημένη αλλαγή φιλοσοφίας, η Suzuki διατήρησε όλα τα στοιχεία που έκαναν το εν λόγω μοντέλο ξεχωριστό στο πέρασμα των χρόνων.

Ως μέλος της γενιάς των 79ers, ένα από τα μοντέλα που στην εφηβεία μου είχαν τεράστια

δημοτικότητα και που μάλιστα αποτελούσε το προσωπικό αγαπημένο μου από τις μικρές ρουκέτες, ήταν το Swift GTi.

Δύο και βάλε δεκαετίες μετά, μπορεί να έχει αλλάξει όνομα και σουλούπι, να έχει προφανώς αλλάξει κατά πολύ την τεχνολογία που περικλείει, όμως ακόμα και τώρα αποτελεί μία δυναμική, γεμάτη χαρακτήρα αλλά και ζωντάνια επιλογή. Και οι μέρες που περάσαμε παρέα κύλησαν με συνεχή φλερτ του δεξιού ποδιού με το πεντάλ του γκαζιού και χαμόγελο στη φάτσα.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τη σημαντική αλλαγή στη νέα, τρίτη γενιά του Swift Sport που δεν είναι άλλη από την κινητήριά του δύναμη. Για πρώτη φορά, κινείται χάρη σε υπέρ-τροφοδοτούμενο συνόλο, τον 1400άρη Boosterjet που προφέρει 140 άλογα, με τη ροπή να ανεβαίνει στα 230 Nm και να είναι διαθέσιμη από τις 2.500 έως τις 3.500 rpm.

Πρόκειται για ένα αποδοτικότατο σύνολο που περιλαμβάνει σύστημα μεταβλητής πίεσης καυσίμου που μειώνει τις εκπομπές ρύπων, μεταβλητό σύστημα ελέγχου του αισθητήρα αέρα εισαγωγής για γρήγορη απόκριση και εναλλάκτη αέρα (intercooler) που βελτιώνει την ογκομετρική απόδοση της εισαγωγής. Παράλληλα διαθέτει κοντούς αυλούς στην πολλαπλή εισαγωγής η οποία είναι ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, καθώς και εξελιγμένο σύστημα στήριξης για χαμηλό βάρος και περιορισμένο όγκο.

Το τελευταίο στοιχείο έχει βοηθήσει στη γενικότερη «δίαιτα» του ιαπωνικού καυτού hatch που έχασε 90 κιλά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και πλέον ζυγίζει μόλις 970. Αρωγός φυσικά είναι και η πλατφόρμα «HEARTECH» στην οποία πατάει, η οποία προσφέρει υψηλή ακαμψία αλλά με χαμηλό βάρος. Έτσι η αναλογία βάρους/ροπής στο νέο Swift Sport αγγίζει τα 4.2 kg/Nm, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά μοντέλα της κατηγορίας.

Κι αυτό το καταλαβαίνεις από τις πρώτες στιγμές συνύπαρξης στο δρόμο. Ο τουρμπάτος κινητήρας δίνει απλόχερα ροπή από χαμηλά και το Swift Sport πρόθυμα ανταποκρίνεται σε κάθε σου θέλω, επιτυγχάνοντας επιτάχυνση  0-100 km/h σε 8.1 δευτερόλεπτα. Δεν είναι όμως μόνο το ξεπέταγμα, είναι το γενικότερο πάτημα του ιαπωνικού μοντέλου που χάρη στη νέα γεωμετρία της ανάρτησης και τα πιο σφιχτά αμορτισέρ της Monroe, κινείται με περίσσια αυτοπεποίθηση. Η κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων είναι θετικότατη και έτσι το Swift Sport σε εξιτάρει όλο και περισσότερο όσο το πιέζεις. Κι επειδή δεν αρκεί το να μπορείς να επιταχύνεις, πρέπει να μπορείς και να σταματήσεις, η Suzuki έχει τοποθετήσει μεγαλύτερα φρένα σε σχέση με τις απλές εκδόσεις, με τους εμπρός αεριζόμενους δίσκους να φθάνουν τα 285 χιλιοστά.

Το σύστημα διεύθυνσης είναι ακριβές και ο συνδυασμός ισχύος/χαμηλού βάρους επιτρέπει στο Swift Sport να αλλάζει με ευκολία κατεύθυνση και στον οδηγό του να «σημαδεύει» τροχιές όταν βρεις χρόνο και χώρο να ξεδιπλώσεις τις αρετές του. Στην καθημερινότητα, η ποιότητα κύλισής του είναι καλή, παρά το χαρακτήρα του οι ρυθμίσεις της ανάρτησης δεν ταλαιπωρούν και μόνο ο ήχος που περνάει στη καμπίνα ακόμα κι όταν ο κινητήρας δεν ωρύεται, κατατάσσεται στα στοιχεία που επιδέχονται βελτίωση.

Όλα αυτά σε ένα δυναμικό σε εμφάνιση σύνολο, στο οποίο η εμπρός χαρακτηριστική κυψελωτή μάσκα και ο προφυλακτήρας επεκτείνουν τη «μύτη» του περισσότερο από αυτή του συμβατικού Swift, αποπνέοντας την αίσθηση της έντασης και της επικείμενης κίνησης. Το αμάξωμα είναι μυώδες, με μαύρες εμπρός κολώνες, κάθετα τοποθετημένα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω, αεροτομή οροφής που συνδυάζει αρμονικά το λειτουργικό και αεροδυναμικό πλεονέκτημα με τη σπορ εμφάνιση.

Κερασάκι στην τούρτα είναι το αρκετά ελκυστικό, ανάγλυφο ανθρακονημάτινο στιλ που συναντάμε στην εμπρός μάσκα και σπόιλερ, τα μαρσπιέ και τον διαχύτη στο πίσω μέρος. Αυτός έχει ενσωματωμένες διπλές απολήξεις της εξάτμισης ενώ το αισθητικό παζλ συμπληρώνεται με τις ειδικά σχεδιασμένες για το Swift Sport ζάντες 17 ιντσών με λεπτές ακτίνες.

Στον εσωτερικό κόσμο η σπορ διάθεση είναι επίσης εμφανής με την κόκκινη απόχρωση που συναντάμε στην κεντρική κονσόλα, το ταμπλό και τις πόρτες. Στο ίδιο χρώμα είναι το στροφόμετρο αλλά και οι ραφές του δερμάτινου τιμονιού αλλά και τον ημιμπάκετ καθισμάτων που φέρουν την ανάγλυφη επιγραφή sport και αποτελούν ένα από τα άκρως θετικά στοιχεία του μοντέλου.

Ο εξοπλισμός του είναι πλούσιος και περιλαμβάνει πληθώρα ηλεκτρονικών συστήματος ασφαλείας (εξελιγμένο σύστημα εμπρόσθιας ανίχνευσης, dual sensor brake support, σύστημα αποφυγής αλλαγής λωρίδας, σύστημα προειδοποίησης εκτροπής αυτοκινήτου, adaptive cruise control, high beam assist κ.α.) αλλά και ένα σύγχρονο σύστημα πολυμέσων που είναι συμβατό με Apple Car Play και Android Auto.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα μοντέλο πιστό στην κληρονομιά που έχουν αφήσει οι προκάτοχοί του, ικανό όμως να γράψει τις δικές του σελίδες γεμάτες συγκινήσεις. Είναι γρήγορο, είναι… μάχιμο, είναι καλά εξοπλισμένο, το Suzuki Swift Sport είναι ακριβώς αυτό που ψάχνει όποιος θέλει ένα «γήινο» σπορ μικρό.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας:1.373 cc
Ισχύς: 140 PS/5.500 rpm
Ροπή: 230 kgm/2.500-3.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Τελική ταχύτητα: 210 km/h
Επιτάχυνση 0-100 km/h): 8.1 sec
Μέση κατανάλωση (/100 km): 5.6 lt
Εκπομπές CO2: 125 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 3.890/1.735/1.495 mm
Βάρος: 975 kg
Χώρος αποσκευών: 265 lt
Τιμή: 19.670€

The post Test: Suzuki Swift Sport με 140 PS appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα