ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Έντονη είναι η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και στην Ελλάδα για την τροπή των πραγμάτων στη Συρία. Η κατάσταση χαρακηρίζεται πλέον ως «εμφύλιος πόλεμος» και η Γαλλία ζητάει επισταμένως από τα Ηνωμένα Εθνη να εφαρμοστεί υποχρεωτικώς το σχέδιο Ανάν.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα ζητήσει να ενισχυθεί το σχέδιο Ανάν με το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ,

σύμφωνα με το οποίο μπορεί να ληφθεί απόφαση για χρήση στρατιωτικών μέσων αν κινδυνεύει η ειρήνη.

Η Ουάσιγκτον δείχνοντας πλέον καθαρά την ανησυχία της προειδοποιεί τη Ρωσία ότι οφείλει να αλλάξει την πολιτική της γραμμή. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι θα προσβληθούν τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, αν τελικώς δεν δράσει εποικοδομητικά.

Η Χίλαρι Κλίντον έκανε την επισήμανση της μετά την κατηγορία που εκτόξευσε κατά της Μόσχας, ότι προμηθεύει το καθεστώς της Δαμασκού με επιθετικά ελικόπτερα, γεγονός που διαψεύσθηκε από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Λαβρόφ που επισκέφθηκε την Τεχεράνη χθες δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν εξοπλίζει τη Συρία και καμία άλλη χώρα με είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες συχνά στέλνουν όπλα στην περιοχή…».

Γίνεται αντιληπτό ότι το παιγνίδι χοντραίνει στη Μέση Ανατολή, γι’ αυτό και οι ανησυχίες και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις, λίγες μόνον ώρες μετά τη συνέντευξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών όπου ζητήθηκε από τη Γαλλία η ενίσχυση του σχεδίου των έξι σημείων του Κόφι Ανάν.

Είναι σχεδόν απίθανο να γίνει δεκτή η προσφυγή στο κεφάλαιο επτά που επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επιβολή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Την Τετάρτη οι δυνάμεις του συριακού στρατού επανέκτησαν τον έλεγχο της ορεινής πόλης Χάφα μετά από σφοδρή μάχη με τους αντάρτες. Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η Χάφα ήταν προπύργιο τρομοκρατών και οι δυνάμεις του καθεστώτος επανέφεραν την ασφάλεια και την ηρεμία στην περιοχή. Οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι απέσυραν τα στρατεύματά τους για να μην κινδυνεύουν πλέον αθώες ζωές από τους κυβερνητικούς βομβαρδισμούς.

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται ενώ μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος. Ο Σεργκέι Λαβρόφ πρόκαιται να συναντηθεί σήμερα στην Καμπούλ με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. Στη Δαμασκό πάντως η κυβέρνηση αρνείται ότι η χώρα έχει κυλήσει σε εμφύλιο πόλεμο καθώς υποστηρίζει σθεναρώς ότι μάχεται τρομοκράτες που καλύπτονται πλήρως από ξένες δυνάμεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα