Υγροί φακοί φέρνουν επανάσταση σε κάμερες!

Οι φωτογραφικές μηχανές καταγράφουν όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Απαθανατίζουν τη ζωή μας, τα ταξίδια μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα μηχανικά τους όμως μέρη είναι ευαίσθητα, υπόκεινται σε φθορά και μπορούν να καταστραφούν στο πέρασμα του χρόνου. O δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο αναρωτιέται: «Μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον, όπου οι φωτογραφικές μηχανές δεν θα χρειάζονται πλέον οπτικά μηχανικά μέρη, με αποτέλεσμα να είναι ανθεκτικές στις φθορές του χρόνου; Ή θα μπορούν να αντέξουν τα χτυπήματα ή ακόμη περισσότερο να μην χρειάζονται κανένα τρίποδο στήριξης»; Η απάντηση

μπορεί να βρίσκεται σε αυτούς τους υγρούς φακούς, μια επαναστατική οπτική ανακάλυψη που έκανε το 1995, ο γάλλος φυσικός, Μπρούνο Μπερζ στη Λυών. Μπορούν να βρουν ηλεκτρονικά και όχι μηχανικά το σημείο εστίασης. Και αυτό μειώνει σημαντικά τη φθορά των μηχανικών εξαρτημάτων.

«Στο φακό έχουμε δύο υγρά που δεν αναμιγνύονται, όπως το λάδι και το νερό. Βάζοντας ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο φακό, το σχήμα αλλάζει, όπως και η καμπύλη του φακού. Μοιάζει λιγάκι με τους φακούς επαφής. Στο μάτι, έχουμε μικροσκοπικούς μύες που μετακινούν τον κρυσταλλικό φακό για να αλλάξουν τη διάθλαση. Αυτό επιτρέπει στη φωτογραφική μηχανή, μέσα στην οποία υπάρχει ένας μικρός υγρός φακός, όπως αυτός που σας έδειξα, χωρίς να έχουμε κανένα κινούμενο μέρος, ή μηχανικό, ή κινούμενο φακό όπως αυτόν που έχουν οι συμβατικές μηχανές για παράδειγμα, να εστιάζει με εξαιρετική ακρίβεια και ταχύτητα με έναν τρόπο ισχυρό και σταθερό» εξηγεί ο εφευρέτης τους, Μπρούνο Μπερζ. Τέτοιου είδους φακοί χρησιμοποιούνται, προς το παρόν, μόνο στη βιομηχανία, για παράδειγμα για την ανάγνωση barcodes ή σε κάμερες ασφαλείας. Αλλά στο μέλλον, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιηθούν στην ιατρική. Πιο συγκεκριμένα στην οφθαλμολογία, ακόμη και στις φωτογραφικές μηχανές που παίρνουμε μαζί μας στις διακοπές. Σ’ αυτή την περίπτωση, ένας ερευνητής μας δείχνει πώς ο υγρός φακός εστιάζει τέλεια σε ένα αντικείμενο, εδώ στα λουλούδια, απλά πατώντας ένα κουμπί. Ο φακός δεν κινείται. Βρίσκει αυτόματα τις διαφορετικές θέσεις των υγρών που έχει μέσα του, και σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου κάνει την καλύτερη εστίαση. Ο φακός χρησιμεύει και ως σταθεροποιητής της εικόνας. Σε μια κινούμενη επιφάνεια, ο υγρός φακός μπορεί να εξισορροπήσει την κίνηση και να σταθεροποιήσει την εικόνα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό γυροσκόπιο για να κατευθύνει την κίνηση του υγρού μέσα στο φακό. Αυτό θα οδηγήσει στο μέλλον στην κατάργηση του τριπόδων.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα