ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

«Φθινόπωρο» και στην Αριστοτέλους

Μπορεί στην Αττική οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές να μην έγιναν ιδιαιτέρως αισθητές, αλλά στην Αριστοτέλους οι «μπόρες» έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε «καταιγίδες».

Από τις πρώτες ημέρες, τα «μαύρα σύννεφα» είχαν συγκεντρωθεί πάνω από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία παρέλαβε ένα σύστημα υγείας και περίθαλψης σε «κρίσιμη κατάσταση». Αλλά δυστυχώς,  η πολυπόθητη … βελτίωση δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί και ο «ασθενής βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη». Φαίνεται, λοιπόν, να επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που από την αρχή είχαν εκφράσει ανησυχία

για τη σύνθεση της κεφαλής του Υπουργείου, σε ένα χώρο τόσο περίπλοκο όσο ο χώρος της υγείας.

Η αλήθεια είναι πως ο Α. Λυκουρέντζος βρίσκεται στη μέση μιας καταιγίδας και δέχεται ριπές από κάθε πιθανή κατεύθυνση. Οι ασθενείς είναι δύσπιστοι με τις επιλογές των κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας εδώ και πολύ καιρό, αν όχι χρόνια. Σε αυτές τις συνθήκες όμως η δυσπιστία έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε οργή. Ειδικά, όταν είσαι ασφαλισμένος, πληρώνεις τακτικά τις εισφορές σου και τους φόρους αλλά όταν χρειάζεσαι την πολιτεία να είναι τυπική απέναντι σου, σε ώρα ανάγκης, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία, την κακοδιαχείριση, τις παρηκμασμένες υγειονομικές υποδομές και το εξαντλημένο προσωπικό.

Αλλά και φορείς της Υγείας είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με το Υπουργείο. Στα Νοσοκομεία, οι εξαντλημένοι νοσηλευτές και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι παλεύουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, ενώ οι γιατροί αγωνίζονται να καλύψουν τις εξαντλητικές εφημερίες, που μάλιστα δεν πληρώνονται, έχοντας δει τα εισοδήματα τους να πετσοκόβονται, ειδικά οι ειδικευόμενοι, την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει και άλλες μειώσεις.

Για τον ΕΟΠΥΥ δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά. Η προηγούμενη (πάρα προηγούμενη για την ακρίβεια) κυβέρνηση έσπευσε να στήσει ένα ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς όμως πρώτα να το θωρακίσει. Μια από τις αρνητικές ελληνικές συνήθειες, η τάση μας να «στήνουμε» κάτι βιαστικά, χωρίς ορθό σχεδιασμό, οδήγησε, όπως συνήθως γίνεται, σε ένα «πασάλειμμα». Αλλά και η τωρινή ηγεσία δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις ασφαλισμένων, ασθενών και παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Μέχρι και από τον ίδιο τον Οργανισμό ακούγονται γκρίνιες για την Αριστοτέλους, όπως άλλωστε ισχύει και το αντίστροφο.

Αν, τώρα, νομίζατε πως όλα τα παραπάνω σημαίνει πως η τρόικα είναι ικανοποιημένη πλήρως από το Υπουργείο, ή πως οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Λυκουρέντζου για «φίλους» δανειστές και Ευρωπαίους δείχνουν ένα αρμονικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.  Δεν πρόκειται για δυσαρέσκεια σε προσωπικό επίπεδο, αφού οι τροϊκανοί ασχολούνται μόνο με τους «αριθμούς» και από ότι φαίνεται αυτοί δεν βγαίνουν, σε ό, τι αφορά στο κομμάτι της υγείας των μέτρων των 11,6 δισ. ευρώ.

Για να μη μιλήσουμε για τους προμηθευτές των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, από φάρμακα έως κάθε είδους υλικά, που έχουν να δουν με

Keywords
Τυχαία Θέματα