ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Τα λείψανα της τουριστικής βιομηχανίας

Ως επονείδιστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του 1986 να νομιμοποιηθούν σε μια νύκτα όλες οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων της χώρας. Μια νομοθετική παρέμβαση έντονου λαϊκισμού, σύμφυτη με τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, μια πρωτοβουλία που την «πληρώνει» εδώ και πολλά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός. Ήταν αυτό που θα λέγαμε η σφραγίδα για την εμμονή στον λεγόμενο «φθηνοτουρισμό», μια απόφαση που αναγόρευε σε τουριστικό επιχειρηματία κάποιον που είχε ένα χωράφι, ένα προϊόν ενταγμένο σε ένα στρατηγικό σχέδιο όχι για την ανέλιξη του

κλάδου αλλά στην κατεύθυνση να γίνουμε όλοι νοικοκύρηδες με επιδοτήσεις. Όμως η παγκόσμια βιομηχανία του τουρισμού απέρριψε από μόνη της αυτού του είδους τις «επενδύσεις», αφού ο μεγάλος ανταγωνισμός των τιμών δεν άφηνε περιθώρια στους «μικρούς» να αναπνεύσουν.

Άλλωστε η συνταγή είχε φανεί να αποτυχαίνει από καιρό με τον μαρασμό των παλαιού τύπου ξενοδοχείων που δεν τα επέλεγαν οι Tour Operators και όταν το έπρατταν αυτό γινόταν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Το προϊόν έφθινε συνεχώς και οι εν λόγω μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλούνται πλέον με αφανισμό.

Η απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων που υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια δυσφημώντας το ελληνικό τουριστικό προϊόν συζητείται επί χρόνια, προβλέπεται στο νόμο Γερουλάνου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα και τις επενδύσεις, όμως δεν λειτούργησε ποτέ χαρακτηριστικό αποφάσεων της τελευταίας τριετίας.

Η εμβριθής διάθεση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη να υλοποιήσει πιλοτικά το εν λόγω νομοθέτημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ευλογοφανής αλλά και αναπόδραστη. Και τούτο διότι ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος της χώρας έπρεπε ξεκινήσει από εκείνο το σημείο δίδοντας την ευκαιρία στα λείψανα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, ή να το θέσω πιο κομψά σε παλαιά ή άλλα τουριστικά καταλύματα, τη δυνατότητα μέσω κινήτρων είτε να κατεδαφιστούν ή να μετατραπούν σε τουριστικές κατοικίες. Όμως η νέα υπουργός αν θέλει να αλλάξει το προφίλ της τουριστικής αναδομής οφείλει να πιέσει άμεσα για τη δημιουργία ενός χωροταξικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει το καλούπι της τουριστικής ανέλιξης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα