ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΡΑΛΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μεγάλες προσδοκίες αλλά και αβεβαιότητες για τις τραπεζικές μετοχές οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες αποκομίζουν κέρδη άνω του 100%.

Ράλι ανακούφισης χαρακτηρίζουν το ξέσπασμα των τραπεζικών μετοχών, στελέχη τραπεζών, τονίζοντας ότι η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

«Τον Ιούλιο η χώρα φλέρταρε με το ενδεχόμενο αποπομπή της από το ευρώ», τονίζουν, «καθώς στο εξωτερικό η προοπτική αυτή συζητήθηκε ανοιχτά». Η αποφασιστικότητα της Γερμανίας να

διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης αλλάζει άρδην το κλίμα και τροφοδοτεί αυτό το ξέσπασμα αισιοδοξίας μετά από πολλούς μήνες, χρόνια, έντονης αδιάκοπης πτώσης. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκονταν πάνω από τις 5.000 μονάδος το Φθινόπωρο του 2007, δηλαδή όταν άρχιζε να ξεσπά η χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιούνιο, όταν η αβεβαιότητα λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα επίπεδα των 490 μονάδων καταγράφοντας απώλειες άνω του 90%. Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα για τον δείκτη των τραπεζών που από τα επίπεδα των 7.500 μονάδων (Σεπτέμβριος 2007) βρέθηκε στις …155 μονάδες καταγράφοντας απώλειες που προσεγγίζουν το 98%!

Το κλίμα πάντως άλλαξε: χθες με κέρδη 14% ο δείκτης των τραπεζών ανήλθε στις 308 μονάδες ενώ τα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες αγγίζουν το 100%. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον τροφοδοτείται από τις προσδοκίες για την Εμπορική και την κινητικότητα που επικρατεί στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Χθες τα …κοντέρ τρελάθηκαν με την μετοχής της Εθνικής Τράπεζας να αποκομίζει κέρδη της τάξης του 16,52%, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 8,28% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς αποκόμισε κέρδη κατά 22,4% ενώ της Eurobank κατά 26,20%. Αναλυτές σημειώνουν ότι με τη βελτίωση του κλίματος οι πωλητές εξαφανίστηκαν ενώ η ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος μοιραία εκτοξεύει τις τιμές στα ύψη. «Οι τιμές είχαν πιεστεί τόσο πολύ, που θυμίζουν ελατήριο. Έτσι η ανοδική εκτόξευση δεν μπορεί να προσεγγιστεί με τη λογική κλασσικής ανοδικής κίνησης», τονίζουν.

Ωστόσο η ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανίσει τους κινδύνους από τον ορίζοντα, ειδικά σε ότι αφορά τις τράπεζες. Το ξέσπασμα της αισιοδοξίας έχει αποσπάσει την προσοχή από τις τριβές στην κυβερνητική συμμαχία για την λήψη των κρίσιμων μέτρων. Το πακέτο, που θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιούλιο, μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι. Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την συνοχή της κυβέρνησης καθώς ανεξάρτητα των προθέσεων των πολιτικών αρχηγών εκτιμάται ότι πολλοί βουλευτές θα αντιδράσουν έντονα στα προτεινόμενα μέτρα. Σημειώνεται ότι χθες ακούστηκαν οι πρώτες ισχυρές αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ακόμα μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, λόγω του μεγάλης αβεβαιότητας για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Με τα σημερινά δεδομένα οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τ

Keywords
Τυχαία Θέματα