ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΔΗΜΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ

Δραματική η εικόνα των οικονομικών της αυτοδιοίκησης. «Αν δεν υπάρξει λύση 100 δήμοι δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε μισθούς τον επόμενο μήνα». Δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων σήμερα.

Αυτό διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών οι δήμαρχοι κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν μαζί του. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις πρόσφατες αποκαλύψεις του matrix24.gr σχετικά με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των δήμων της χώρας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η εικόνα που παρουσιάζεται στην ενιαία

αρχή πληρωμών, όπου 14 δήμοι έχουν ήδη δηλώσει ότι το ταμείον είναι μείον και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε μισθούς, δεν είναι αντιπροσωπευτική. Η εικόνα είναι χειρότερη, καθώς ένας μεγάλος αριθμός αιρετών επέλεξε να ξεπεράσει τα όρια της νομιμότητας και να μεταφέρει χρήματα από άλλους κωδικούς προκειμένου να λάβουν το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτέμβρη οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Πάντως από την πλευρά του το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει αδυναμία μπροστά στη τρόικα να διευθετήσει στοιχειώδη προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΕ εξέφρασε μεν την κατανόησή του για τα προβλήματα, αλλά τόνισε ότι,  εάν δεν πάρουμε τη δόση των 31,5 δις ευρώ τον Νοέμβριο, δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Δεσμεύτηκε επίσης ότι μετά την εκταμίευσή της να συζητήσουν αναλυτικά και κατά προτεραιότητα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τόσο από την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών όσο από την προηγηθείσα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, διευκρινίστηκε ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα εκταμιευτεί το ποσό των 35 εκατ. ευρώ, έναντι της τέταρτης δόσης, ύψους 213 εκ. ευρώ, από τις παρακρατηθείσες οφειλές του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση. Για το υπόλοιπο ποσό δεν δόθηκε οριστική απάντηση αλλά ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποδοθεί εγκαίρως στους δήμους.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα εξετάσει  το θέμα της επιμήκυνσης κατά 8 έως 10 χρόνια για την αποπληρωμή των χρεών των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την περίοδο χάριτος κατά ένα χρόνο, τη μείωση του επιτοκίου προωθώντας άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα της αναστολής λειτουργίας των δήμων της χώρας, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στις 10 το πρωί θα παρευρεθεί σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ, στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Βουλής. Στη διάρκεια των συναντήσεων, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους της Εθνικής Αντιπροσωπείας και θα ζητήσουν τη στήριξη των Πολιτικών Κομμάτων για να μην καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις συναντήσεις προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω στάση της Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Τέλος με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ -ΟΤΑ κάνει γνωστό ότι προχωρεί σε 4ωρη πανελλαδική στάση εργα

Keywords
Τυχαία Θέματα