Τράπεζες: Φωτιά και τσεκούρι

Χωρίς προηγούμενο είναι η συρρίκνωση που συντελείται στον τραπεζικό κλάδο. Το 2013 σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών έκλεισαν περισσότερα από 400 τραπεζικά καταστήματα ενώ περίπου 3.500 εργαζόμενοι σε τράπεζες αποχώρησαν από την εργασία τους.

Όπως σημειώνουν σε σχέση με το τέλος του 2009, δηλαδή πριν η χώρα μπει στη μεγάλη περιπέτεια της κρίσης, το δίκτυο καταστημάτων έχει μειωθεί κατά περίπου 700 σημεία ενώ ο αριθμός εργαζομένων έχει περιοριστεί κατά 10.000 άτομα!

Σύμφωνα με τις

τράπεζες η δραστική μείωση του μεγέθους του τραπεζικού τομέα είναι αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που έχει οδηγήσει στη βύθιση του ΑΕΠ κατά 25%.

Η κρίση οδήγησε σε έναν μεγάλο κύκλο εξαγορών – συγχωνεύσεων και πάνω από 10 τράπεζες «εξαφανίστηκαν» από τον τραπεζικό χάρτη:

Η Εμπορική έχει απορροφηθεί από την Alpha Bank, η Αγροτική, η Γενική, η Millennium και οι τρεις κυπριακές (Τράπεζα Κύπρου, Cyprus Popular και Ελληνική) έχουν περάσει στον έλεγχο του Ομίλου Πειραιώς, η FBB και η Probank έχουν απορροφηθεί από την Εθνική Τράπεζα ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και η Proton έχουν περάσει στον έλεγχο της Eurobank.

Μπορεί τα νούμερα να …ζαλίζουν ωστόσο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του κλάδου, δηλαδή η περαιτέρω μείωση του μεγέθους. Έπεται συνέχεια καθώς και την εφετινή χρονιά, αλλά και την επόμενη διετία, θα συνεχιστεί η μείωση του αριθμού καταστημάτων αλλά και του απασχολούμενου προσωπικού. Μέχρι το τέλος του 2017, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθούν οι κινήσεις αναδιάρθρωσης, το δίκτυο των τραπεζών θα αριθμεί τα περίπου 2.350 σημεία δηλαδή μειωμένο κατά πάνω από 1.000 σημεία σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα!

Keywords
Τυχαία Θέματα