Τους δίχασε η Συρία – Δεν έπεισε ο Ομπάμα

16:46 6/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για το συριακό ζήτημα, αποτυπώθηκε και στην καθιερωμένη φωτογράφηση των ηγετών των κρατών της Ομάδας των G20, που σημάνει την ολοκλήρωση της συνάντησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε, αρκετά επιτυχημένα να επιδείξει άνεση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα της κεφαλής.

Οι

υπέρ και κατά

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Μόσχα επανέλαβε αφενός την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει κάνει χρήση χημικών όπλων. Από την πλευρά της, η Κίνα, η οποία έχει συνταχθεί με τη Ρωσία και αποτελεί σύμμαχο της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπενθύμισε τους κινδύνους που θα είχε μία στρατιωτική επέμβαση στην παγκόσμια οικονομία. Σήμερα ο πρόεδρος Κινέζος Σι Τζινπνγκ διεμήνυσε στον Μπάρακ Ομπάμα πως το συριακό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί πολιτικά και όχι μέσω ενός στρατιωτικού πλήγματος, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε κάποιες χώρες να έχουν δεύτερες σκέψεις προτού αναλάβουν δράση». Παράλληλα ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς μια συνάντηση για τη Συρία στη διάρκεια της δεύτερης συνόδου στη Γενεύη, με στόχο τη συζήτηση μιας ανοικτής πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Υπάρχει ωστόσο και η Γαλλία, η οποία στηρίζει 100% τις ΗΠΑ, ενώ η Μεγάλη Βρετανία τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ της στάσης της Ουάσινγκτον. Όμως η ψηφοφορία της προηγούμενης εβδομάδας στο βρετανικό Κοινοβούλιο δυσκολεύει το Λονδίνο και τον Κάμερον να συμμετάσχει από κοινού με τις ΗΠΑ σε στρατιωτική επέμβαση κατά του Άσαντ. Πάντως σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε πως «κάποιοι ηγέτες τάχθηκαν κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ισχυριζόμενοι πως αν δεν πρόκειται για αυτοάμυνα ή αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει νομική βάση για να αναλάβουμε δράση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει» . Μάλιστα υπογράμμισε πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η επιχείρηση, θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, υποθέτοντας πως «θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα που σφαγιάζει τον μισό λαό της και εξαιτίας μιας εμπλοκής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει».

Η μετριοπαθής στάση της Γερμανίας

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως όλοι τα μέλη της συνόδου των G20 τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης, ανεξαρτήτως της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. Ακόμα έκανε έκκληση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να διεξάγει έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα, που φέρεται να έκανε ο Άσαντ, ώστε αυτός «να καταλάβει ότι διέπραξε ένα έγκλημα».

Ηχηρή παρέμβαση Μπαν Κι-Μουν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, που βρίσκεται επίσης στην Αγία Πετρούπολη, επανέλαβε χθες σε ανακοίνωσή του «ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, μία πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της αιματοχυσίας». Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες την παρουσία στην Αγία Πετρούπολη και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι με αποστολή την προώθηση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα