Τουλάχιστον 1.800 Γάλλοι στρατιώτες στο Μαλί

Την Πέμπτη “ήμασταν 1.400, τώρα έχουμε 1.800 (άνδρες) στο Μαλί και η ανάπτυξη μας στο έδαφος συνεχίζεται” είπε ο Λε Ντριάν σε συνάντηση που είχε με άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο Λοριάν της δυτικής Γαλλίας.

Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι δυνάμεις του Μαλί έχουν καταλάβει την πόλη Κόνα ενώ στο Ντιαμπαλί “δεν γίνεται καμία μάχη αυτήν την ώρα”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πόλη αυτή, 400 χιλιόμετρα βορείως του Μπαμακό, παραμένει στα χέρια των ισλαμιστών.

“Σύμφωνα

με τις πληροφορίες μας οι τρομοκράτες έχουν αναμιχθεί με τον πληθυσμό στο Ντιαμπαλί. Αυτός είναι ένας τρόπος για να περιορίσουν τα πλήγματά μας γιατί ξέρουν καλά ότι (σε τέτοιες συνθήκες) δεν χτυπάμε”, είπε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί είχε αναφέρει νωρίτερα ότι το Ντιαμπαλί ελέγχεται από τις γαλλικές και τις μαλινέζικες δυνάμεις.

Η πόλη Κόνα, 700 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπαμακό, είχε καταληφθεί από τους ισλαμιστές στις 10 Ιανουαρίου αλλά σήμερα το πρωί ο στρατός ανέκτησε και πάλι τον έλεγχό της. Ο Μπιρκάρ σημείωσε ότι βορειότερα της πόλης αυτής δεν έχουν αναπτυχθεί γαλλικές δυνάμεις.

Ανθρωπιστική κρίση

Εξάλλου ο αρχιεπίσκοπος του Μπαμακό Ζαν Ζερμπό ζήτησε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να παρασχεθεί άμεσα βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα. “Μια νέα περίοδος δεινών άρχισε για τον πληθυσμό του Μαλί και θα δεχτούμε με χαρά κάθε βοήθεια για να στηρίξουμε τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων και των εκτοπισμένων”, δήλωσε στο πρακτορείο Fides του Βατικανού.

Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο οι εκτοπισμένοι χρειάζονται τρόφιμα, πόσιμο νερό, είδη ατομικής υγιεινής, φάρμακα για την ελονοσία και για άλλες ασθένειες ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους “καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται”.

Η οργάνωση Caritas International υπολογίζει ότι περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο βόρειο Μαλί και στις εμπόλεμες ζώνες και έχουν καταφύγει στο νότο ή σε γειτονικές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα