Το Τεστ Παπ επεκτείνεται

Σύμφωνα με έρευνες, το τεστ Παπ, που χρησιμοποιείται ως μέθοδος ρουτίνας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά ως βάση για την ανίχνευση και άλλων μορφών γυναικολογικού καρκίνου, των ωοθηκών και της μήτρας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ερευνητική ομάδα Αμερικανών επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ένας ελληνικής καταγωγής, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς χρησιμοποίησε το σύνηθες κολποτραχηλικό επίχρισμα που συλλέγεται

στο τεστ Παπ και κατάφερε, μέσω ανάλυσης του DNΑ των κυττάρων που περιέχονται σε αυτό, να εντοπίσει γενετικές αλλαγές που προκαλούνται στις περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου.

Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την επέκταση του τεστ Παπ, ώστε να «πιάνει» και άλλες μορφές της ασθένειας, αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν αρκετά ακόμα χρόνια, ίσως 10 με 15, εωσότου το νέο τεστ χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Αν όμως αυτό συμβεί, εφόσον το τεστ αποδειχτεί όντως αποτελεσματικό μετά από πολλές κλινικές δοκιμές, τότε θα καλύψει ένα κενό που αφήνει το σημερινό τεστ Παπ, που εφηύρε ο Έλληνας γιατρός Γιώργος Παπανικολάου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και έκτοτε έχει γίνει διάσημο παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα