Το ευρωκοινοβούλιο κατηγορεί τις ΗΠΑ για οικονομική κατασκοπεία

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών).

Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη

βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

Αν και δεν είναι δεσμευτική, η απόφαση αυτή του ΕΚ αντανακλά την ανησυχία των Ευρωπαίων μετά τις αποκαλύψεις περί των παρακολουθήσεων των επικοινωνιών πολιτών της ΕΕ από την NSA.

Για να εφαρμοστεί η απόφαση να ανασταλεί η πρόσβαση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ακόμη αναμένει επιπρόσθετες γραπτές διαβεβαιώσεις» ότι οι ΗΠΑ τηρούν τη συμφωνία τους με την ΕΕ, αλλά δεν σχεδιάζει να προτείνει άμεσα την αναστολή της πρόσβασης των Αμερικανών στη βάση δεδομένων της SWIFT.

Keywords
Τυχαία Θέματα