Το άκρως απόρρητο «Σχέδιο -Ζ» για τo Grexit

Το εν λόγω σχέδιο, που συντάχθηκε υπό άκρα μυστικότητα και ήταν υπό την ευθύνη τεσσάρων ανδρών (Άσμουσεν της ΕΚΤ, Μπούτι, της Κομισιόν, Βίζερ του Euroworking Group και Τόμσεν του ΔΝΤ), δεν αποτυπώθηκε ποτέ επίσημα.

Μάλιστα περίπου δύο εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

σε επίσημο γεύμα είχε ρωτήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, εάν υπήρχε κάποιο σχέδιο στην περίπτωση ενός Grexit . Ο κ. Μπαρόζο την ενημέρωσε για την ύπαρξη σχεδίου αλλά η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να το πάρει, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να το δώσει στη γερμανική Βουλή.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα 20-σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε τόσο δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων, σύμφωνα με το newmoney. Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν το παράδειγμα της Αργεντινής με την έκδοση σημειωμάτων οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμα.

Μεταξύ των επιλογών ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα είχαν περίπου τη μισή αξία του ευρώ. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο που ονομάζεται Target 2, ένα γιγαντιαίο ιδιόκτητο υπολογιστικό σύστημα που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το Target 2, δεν θα υπήρχε τρόπος να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές. Το όλο σύστημα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί.

Πώς σώθηκε το ευρώ

Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε μια μικρή «ομάδα έκτακτης ανάγκης» στο γραφείο του, στις 6μμ, για να επανεξετάσει την υγεία των κρατικών τραπεζών.

Στις 15 Ιουνίου επικράτησε ένας μικρός πανικός. Ήταν η Παρασκευή πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές - η δεύτερη εθνική ψηφοφορία - και η χώρα διακατέχονταν από πανικό. Την ημέρα εκείνη, οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από € 3 δισ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή περίπου το 1,5% του συνόλου της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τα τελευταία 3 χρόνια τον κόσμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα στρώματά τους, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

«Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μία πλήρως ανεπτυγμένη τραπεζική κρίση,» είπε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του. Με τέτοιο ρυθμό, η Ελλάδα θα έμενε από χαρτονομίσματα σε μια ημέρα ή δύο.

Εν αγνοία όμως του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονταν κρυφά επί μήνες για την προετοιμασία κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Το μυστικό σχέδιο τους, γνωστό ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα έφτιαχναν από την αρχή την οικονομική και χρηματοπιστωτική υποδομής στην Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ.

H έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί από δύο πράγματα. Πρώτον λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτά αν η Ελλάδα πτώχευε. Ο λόγος της πτώχευσης θα οφειλόταν στη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος στήριξης.
Η δεύτερη αιτία θα οφειλόταν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα