Το 1946, δημιουργήθηκε η UNICEF

Πήρε το όνομα της από τους αρχικούς χαρακτήρες των λέξεων United Nations International Children’s Emergency Fund (Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά).

Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος των δομών του Ο.Η.Ε. με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης.

Τα  έσοδα της UNICEF

προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών και ιδιώτες και το 2006 ανέρχονταν  στα 2.781.000.000 δολάρια Η.Π.Α.

Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε περισσότερες από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς.

Σε αντίθεση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι είναι υπολογίσιμος από τις κυβερνήσεις των κρατών.

Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, ενώ μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.

Η UNICEF βοήθησε ποικιλοτρόπως την Ελλάδα από το 1947 έως το 1969, όταν εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, που σκοπό της έχει την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε σχεδόν 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, η γενέθλια μέρα της UNICEF γιορτάζεται ως Ημέρα του Παιδιού, με τη διοργάνωση του Ετήσιου Τηλεμαραθώνιου και άλλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα