ΤΙΜΕ: «ΣΑΜΑΡΑΣ, Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ»

«Πως τα πάει ο Σαμαράς; Μέχρι στιγμής η Ευρωζώνη συμπαθεί το νέο Έλληνα ηγέτη». Αυτός είναι ο τίτλος σε δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «ΤΙΜΕ», το οποίο αναφέρεται στις πρόσφατες συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ.

Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό «νέο φίλο των Ευρωπαίων», σχολιάζοντας τις προσπάθειές του να γοητεύσει ένα δύσκολο κοινό: αυτό των επικεφαλής της ευρωζώνης, που τον βλέπουν ως «ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας» για την διάσωση της Ελλάδας.

Αναλύοντας

τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, τονίζει πως έκανε «μια καλή αρχή», αφού απέσπασε την στήριξή τους.

«Η Ευρώπη βλέπει τον Έλληνα πρωθυπουργό σαν ”ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας”», υποστηρίζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, αναλυτής του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό. Από εκεί απορρέει και η νέα συμπάθεια των Ευρωπαίων ηγετών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού πριν τον είχαν στο black list, λόγω του ότι είχε αντιταχθεί όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου προωθούσαν τα μέτρα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευτούν με τον Σαμαρά, απ’ ότι με τον Τσίπρα. Υπάρχει όμως ο φόβος ότι αν δεν τα καταφέρει ο Σαμαράς δεν θα τα καταφέρει και η Ελλάδα» γι’αυτό κι ένιωσαν ανακούφιση με την εκλογή του, ενώ σημειώνει πως κρατάνε ακόμα σε απόσταση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Γιούνκερ αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί του την Τετάρτη, με αποτέλεσμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, να κάνει λόγο για προσβολή στη δημοκρατία. Όσο και να επιμένει ο Τσίπρας πως επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, οι ηγέτες της Ευρωζώνης και ο ίδιος ο Σαμαράς του έχουν βάλει την ταμπέλα του υποστηρικτή της δραχμής, εξαιτίας των απειλών του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα σκίσει το μνημόνιο. Το Der Spiegel μάλιστα έχει κατατάξει τον Τσίπρα σε έναν από τους δέκα πιο επικίνδυνους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προστίθεται στο άρθρο.

Μάλιστα το δημοσίευμα πλέκει το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών, κ. Στουρνάρα τονίζοντας πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει την οικονομία της και να αυξήσει τα έσοδα: «ο άνθρωπος που μπορεί να το πετύχει αυτό είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος με κύρος και σπουδές στην Οξφόρδη, ο οποίος είναι γνωστός στις Βρυξέλλες για την πειθαρχία και την συνέπειά του. Ο Στουρνάρας έχει επί μακρόν ασκήσει κριτική, την Ελλάδα, την τελευταία οικονομία σοβιετικού τύπου, ενώ εδώ και χρόνια έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

«Υπάρχει η ανησυχία, ότι αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να ζητούν περισσότερη λιτότητα, θα μπορούσε να προκληθεί ένα ακόμη κύμα κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα» σημειώνει μιλώντας στο περιοδικό, ο οικονομολόγος, Πλάτων Τήνιος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

«Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα