Τι θα κάνει ο Σαμαράς με το χαράτσι στα ακίνητα

Στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά με τους οποίους επικοινώνησε το matrix24.gr απέφευγαν χθες να αποδοκιμάσουν την «εισήγηση Στουρνάρα» αλλά και να την υιοθετήσουν ως τελική λύση.

Δείγμα της βούλησης του Πρωθυπουργού να συζητήσει το θέμα, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, με τους κ.κ. Βενζέλο και Κουβέλη, πιθανά

σε μία νέα σύσκεψη των τριών αρχηγών.

Οι αντιδράσεις, και από το εσωτερικό της ΝΔ, δεν αναμένονται λίγες, εφόσον το χαράτσι παραμείνει. Άλλωστε, η κατάργησή του και η αντικατάστασή του με ένα νέο, ισοδύναμο δημοσιονομικά, τέλος αποτέλεσε κεντρική δέσμευση και των τριών κομμάτων. Στον αντίποδα, μία κλιμάκωση της έντασης με την τρόικα για το ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ θα μπορούσε να οδηγήσει την κυβέρνηση σε ακόμη πιο επώδυνη υποχώρηση. Δεν λείπουν, βέβαια, και οι ευεπίφοροι στα σενάρια βουλευτές που δεν απέκλειαν χθες όλη η συζήτηση περί χαρατσιού να αποτελεί ένα επικοινωνιακό ελιγμό προκειμένου, με την κατάργησή του, η κυβέρνηση να εμφανισθεί νικητής στη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η πραγματικότητα μοιάζει πιο απλή: μέσω της ΔΕΗ εξασφαλίζεται σχεδόν βέβαιη εισπραξιμότητα, κι αυτό παρά τη συζήτηση περί συνταγματικότητας του φόρου ή τη δυνατότητα μη καταβολής χωρίς κίνδυνο διακοπής της παροχής ρεύματος.

Εφόσον το σενάριο διατήρησης του ΕΕΤΗΔΕ υλοποιηθεί, το «μυστικό» ώστε να καταστεί ανεκτή τόσο από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα όσο και από αρκετά πολιτικά στελέχη της τρικομματικής κυβέρνησης η επιβολή του και το 2011 είναι στην αλλαγή κάποιων εκ των συντελεστών ώστε να περιορισθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους κατόχους μικρής αξίας ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, η κυβέρνηση να περιορίσει τους συντελεστές επιβάρυνσης για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών, πείθοντας ταυτόχρονα την τρόικα ότι το κενό θα καλυφθεί από την ομαλή είσπραξη του ΦΜΑΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα