Πέθανε ο Αριστοτέλης Ωνάσης

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906. Ήταν γιος του Σωκράτη και της Πηνελόπης. Το 1922 ήλθε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας και στη συνέχεια αναζήτησε την τύχη του στην Αργεντινή.

Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε « Καλλιρρόη» για χάρη της αδελφής του. Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, το 1948 και τη Χριστίνα, το 1950. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα

Λιβανού χώρισαν.

Χάρη στο επιχειρηματικό του δαιμόνιο ο Αριστοτέλης Ωνάσης έγινε γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Παρόλα αυτά όμως η απλότητα και η αμεσότητα του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό από τους απλούς ανθρώπους.

Το 1956, ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, αγοράζοντας από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών. Η εταιρεία λειτούργησε στις 6 Απριλίου 1957, με προδιαγραφές εξυπηρέτησης επιβατών που σήμερα θεωρούνται αδιανόητες λόγω κόστους. Πολύ γρήγορα επέκτεινε τα δρομολόγια της σε όλο τον κόσμο και καθιερώθηκε ως μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Το 1974 ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά τον θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία πέρασε στον έλεγχο του ελληνικού κράτους.

Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο, το οποίο μετέτρεψε σε ένα επίγειο παράδεισο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε ξενώνες και περνούσε εκεί τις διακοπές του μαζί με διάσημους φίλους του, κάνοντας το Σκορπιό και την Ελλάδα της εποχής γνωστή σε όλο τον πλανήτη.

Η προσωπικότητα του Ωνάση σημάδεψε την Μαρία Κάλλας με την οποία γνωρίστηκε το 1957 και ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση.

Ο Ωνάσης βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο για την προσωπική του ζωή και πάλι το 1968, όταν παντρεύτηκε τη Τζάκι Κένεντι, χήρα του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φ. Kένεντι.

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πρόωρος χαμός του γιου του, για τον οποίο πάντα πίστευε ότι οφείλονταν σε σαμποτάζ, έπληξε ανεπανόρθωτα τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, πέθανε στο νοσοκομείο του Neuilly, κοντά στο Παρίσι, από οξεία μυασθένεια.

Η ταφή του έγινε δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στο Σκορπιό, σύμφωνα με την επιθυμία του, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμη. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

Keywords
Τυχαία Θέματα