Τι σχεδιάζει ο Κουβέλης για την Κεντροαριστερά

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Δεν είναι τυχαίο ότι, μεταξύ άλλων, η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την «ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού» εγκρίθηκε σχεδόν παμψηφεί, χωρίς «κατά». Ο όρος «δημοκρατικός σοσιαλισμός» ουσιαστικά ισοδυναμεί με την «Κεντροαριστερά», μόνο που στη ΔΗΜΑΡ ήθελαν να αποφύγουν έναν όρο που αφενός είναι ταυτισμένος με το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου είναι φορτισμένος αρνητικά

για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Χωρίς ΠΑΣΟΚ

Η εισήγηση Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε ήταν κάτι ξαφνικό. Καίτοι η ΔΗΜΑΡ, ως πρότινος, φαινόταν να κρατά… υγειονομικές αποστάσεις από τη σύζητηση περί «ενωμένης Κεντροαριστεράς», αρνούμενη συνεχώς να συζητήσει αντίστοιχες προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο παρασκήνιο πάντα ήταν στην ατζέντα της Αγίου Κωνσταντίνου η δημιουργία ενός «τρίτου πόλου», μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, μετά την εισήγηση Κουβέλη, η ΔΗΜΑΡ ξεκινά τις διεργασίες για τη συγκρότηση του πόλου αυτού. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν στο matrix24.gr υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, από το σχεδιασμό αυτό το ΠΑΣΟΚ παραμένει… αποκλεισμένο. Για την συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα παρηκμασμένο και φθαρμένο πολιτικό κόμμα, που κουβαλά το βάρος του Μνημονίου και της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να έχει καταλήξει στην απόφαση πως κάθε επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πέραν της υποχρεωτικής συνύπαρξης στο πλαίσιο της τρικομματικής, θα κάνει περισσότερο κακό στη ΔΗΜΑΡ παρά καλό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΗΜΑΡ, τον κορμό γι’ αυτή τη «νέα Κεντροαριστερά» θα αποτελέσει το ίδιο το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου του 2014, η ΔΗΜΑΡ θα πάρει σιγά σιγά από το ΠΑΣΟΚ την πρωτοκαθεδρία στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, επιτελικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με πρώην βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Μόσιαλος, Φραγκίσκος Παρασύρης, Θανάσης Οικονόμου), ενώ αντίστοιχη επικοινωνία υπάρχει και με ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, εξάλλου, προέρχεται από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Νέο τοπίο

Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης ξεκινά τώρα τις διεργασίες για τη «νέα Ελιά» έχοντας την εκτίμηση ότι το υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό τοπίο ευνοεί τέτοιες κινήσεις. Μ’ άλλα λόγια, αν δεν υπάρξει κάποιο δραματικό «πισωγύρισμα» και η χώρα συνεχίσει σε τροχιά σταθεροποίησης, εκτιμάται ότι η συζήτηση περί «Μνημονίου» θα φύγει από την ημερήσια διάταξη και ο χώρος της Κεντροαριστεράς θα μπορέσει να «ξεκολλήσει» από το πολιτικό κόστος που υφίσταται από τη συμμετοχή σε μία «μνημονιακή» κυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να έχει εδραία την πεποίθηση ότι η συγκρότηση ενός «τρίτου πόλου» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά αποτελεί και ιστορική αναγκαιότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα