Στη βάση προσφεύγει ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά την τακτική υποχώρηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο σαββατοκύριακο, όλα μένουν ως έχουν προς το παρόν. Οι συνιστώσες δεν αυτοδιαλύονται, η λίστα δε θα είναι μόνο μία και ενιαία και όλα τα «αγκάθια» για το νέο κόμμα παραπέμπονται για το πενθήμερο 10-14 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσυνεδριακός διάλογος

Συνεργάτες του Αλέξη

Τσίπρα παραδέχονται πως η προχθεσινή υποχώρηση του προέδρου είχε ως στόχο να αποφευχθεί η εσωτερική σύγκρουση «και να μην δίνουμε άσχημη εικόνα ως τον Ιούνιο, αφήνοντας τον Σαμαρά να αλωνίζει», όπως λένε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, «δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς». Μ’ άλλα λόγια, δεν θα μπορούσε να πάρει άλλο όργανο αποφάσεις για τη δομή του νέου κόμματος, παρά μόνο το συνέδριο –δηλαδή το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο ενός κόμματος.

Έτσι, μετά το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής, το λόγο έχει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή όλα τα μέλη που θα κληθούν να πουν την άποψή τους και να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους (σ.σ. τους συνέδρους, δηλαδή). Τα κείμενα που «πέρασαν» από την Κεντρική Επιτροπή (αλλά κι όσα δεν πέρασαν…) ήδη καθαρογράφονται, προκειμένου να σταλούν την ερχόμενη εβδομάδα σε όλες τις τοπικές, κλαδικές και νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του κόμματος, μάλιστα, δίνει μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα των διαδικασιών στη βάση, καθώς προσδοκά ότι μεγάλο μέρος των μελών του κόμματος θα θεωρήσει «λογική και εύλογη» την πρότασή του για την αυτοδιάλυση των συνιστωσών και θα… ψηφίσει αναλόγως στους εκπροσώπους που θα στείλει στο Συνέδριο.

Ο χαρακτήρας του συνεδριακού σώματος (που αναμένεται να ξεπεράσει τους 3.500 συνέδρους) αφορά, άλλωστε, όλες τις πλευρές. Και την πλευρά Λαφαζάνη που θέλει να έχει μία ισχυρή καταμέτρηση και την πλευρά Τσίπρα, που επιθυμεί να ελέγχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου για να εγκριθούν όλες οι αποφάσεις της «προεδρικής» πλειοψηφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα