Σύγκρουση για το αντιρατσιστικό

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης ζητά την ταχεία κατάθεσή του στη Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ του υπουργού Δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που το Μαξίμου επιμένει πως αν περάσει ως έχει, το σχέδιο Ρουπακιώτη θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα επιδιώκει να αντιμετωπίσει ενώ θα καταστήσει τη Χρυσή Αυγή

«μάρτυρα» του πολιτικού συστήματος και άρα θα ενισχύσει τα εκλογικά της ποσοστά.

Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο και σε ειδικά ακροατήρια (εκκλησιαστικοί κύκλοι, ένοπλες δυνάμεις κ.α.) τα οποία, παραδοσιακά αποτελούσαν προνομιακές δεξαμενές ψηφοφόρων για τη Νέα Δημοκρατία.

Παρά τη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Ρουπακιώτη και τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ΔΗΜΑΡ για την ανάγκη προώθησης του νομοσχεδίου, ο στενός κύκλος συνεργατών του κ. Σαμαρά εμφανίζεται διστακτικός και επιμένει σε ριζικές αλλαγές ή ακόμη και εκ του μηδενός επεξεργασία του νομοσχεδίου. Κάποιοι άλλοι δε προσθέτουν ότι ο ισχύων ποινικός κώδικας επαρκεί και έχει προβλέψεις για την αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας που στρέφονται κατά της φυλής, των θρησκευτικών πεποιθήσεων, του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αφήνουν, δηλαδή, να διαφανεί – πιθανά ως μέσο πίεσης προς την πλευρά Ρουπακιώτη – ότι δεν υπάρχει επί της ουσίας ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης και, μάλιστα, εσπευσμένα.

Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται, ως ένδειξη για τους εκλογικούς κινδύνους που διατρέχει η Ν.Δ. και το ενδεχόμενο ψηφοφόροι της να μεταναστεύσουν στη Χρ. Αυγή, και τη χθεσινή οργίλη ανακοίνωση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου ο οποίος αφού στράφηκε εναντίον της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου κάλεσε τους πάντες να αντιδράσουν στο νομοσχέδιο που, κατ’ αυτόν, αποτελεί φίμωτρο και γύψο για την εκκλησία.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πολυπαραγοντικής εξίσωσης, η μη επίλυση της οποίας ενδεχομένως να οδηγήσει σε ρήξη και παραίτηση Ρουπακιώτη, δεν αποκλείεται να απαιτηθεί η συνεννόηση μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μέχρι τότε τα τρία κόμματα θα επιδιώξουν να αποκομίσουν όσα περισσότερα μπορούν. Το ΠΑΣΟΚ να εμφανισθεί εκ νέου ως αυτό που πρωτοστατεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Χρ. Αυγής, η ΔΗΜΑΡ να καρπωθεί τη σκληρή στάση Ρουπακιώτη και η Νέα Δημοκρατία να αποδείξει ότι χωρίς να διολισθήσει μπορεί να περιχαρακώσει παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους της.

Keywords
Τυχαία Θέματα