ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Ποιος θα το πει στον κ. Τόμσεν;

Η μόνιμη επωδός των θετικών για τη χώρα μας δηλώσεων που έρχονται το τελευταίο διάστημα από το διεθνή και κυρίως τον ευρωπαϊκό περίγυρο, των δηλώσεων δηλαδή που αναγνωρίζουν τις θυσίες και τη δημοσιονομική πρόοδο και βεβαιώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είναι μια προϋπόθεση: «αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Αυτή η… μικρή λεπτομέρεια είναι που κάνει τα πράγματα περίπλοκα. Η προσπάθεια της χώρας να τηρήσει τις δεσμεύεις της έχει μέχρι σήμερα

τις γνωστές δραματικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, με την ύφεση να βαθαίνει, την κατανάλωση να κατακρημνίζεται, τις κοινωνικές υπηρεσίες να καταρρέουν, την ανεργία να καλπάζει και την επιχειρηματικότητα να πνίγεται.

Ο τρόπος που οι κυβερνήσεις της κρίσης διαχειρίστηκαν την καυτή πατάτα που βρέθηκε στα χέρια τους μπορεί να ελεγχθεί και σίγουρα θα καταλογίσει κανείς ατολμία, άστοχες επιλογές, τεράστια λάθη και μεγάλες καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, το μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις με ταυτόχρονη φορολογική αφαίμαξη των ίδιων, γνωστών, υποζυγίων του φορολογικού συστήματος, δεν θα το γλυτώναμε. Όμως το γεγονός ότι αυτή η επίθεση στο εισόδημα δεν συνοδεύτηκε από βαθιές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις (οι οποίες δεν έχουν καν μπεί στην αντζέντα), που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επίτευξη των στόχων και να εδραιώσουν τα οφέλη της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι αποτέλεσμα της αβελτηρίας του πολιτικού προσωπικού. Επιπλέον, η ίδια η δομή της ελληνικής οικονομίας, οι ιδιαιτερότητες που την χαρακτηρίζουν, έχουν την επιρροή τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο η αλήθεια είναι μία: Δεν μπορεί να εφαρμόσει η Ελλάδα τα όσα προβλέπονται στα μνημόνια και εν γένει «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», χωρίς να γονατίσει έτι περεταίρω. Έχει ήδη, μέσα σε τρία χρόνια, κάνει αλλαγές που κανονικά θα χρειαζόταν μια γενιά για να ολοκληρωθούν. Έχει φτάσει στα όρια, πέρα από τα οποία το τοπίο είναι θολό και οι εξελίξεις απρόβλεπτες.

Πρόκειται για αλήθειες που φαίνεται ότι της γνωρίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προειδοποίησε την Πορτογαλία να μην υιοθετεί υπερβολικά μέτρα λιτότητας και την συμβούλευσε να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την παραγωγικότητα. «Αν γίνονται μόνον περικοπές στον προϋπολογισμό, η οικονομία δεν θα επιβιώσει» δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στη Λισαβόνα.

Ας το πει κάποιος και στον κ. Τόμσεν…

Keywords
Τυχαία Θέματα