ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ Η «ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ»

«Αγκαζέ» με την τρόικα επιστρέφει από την Λευκωσία ο Γιάννης Στουρνάρας, ώστε μέσα σε 10 ημέρες να έχει «κλείσει» το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, που «αυγάτισε» στα 13,5 δισ.! Θρίλερ με την καθυστέρηση στις αποφάσεις για τη δόση. Τα σενάρια ..συνωμοσίας και οι εξηγήσεις του υπουργού. 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνεδρίασης

του eurogroup/ecofin, o Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 Οκτωβρίου και ότι το μεγάλο «παιχνίδι» θα παιχθεί στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε και η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μαζί με την προοπτική της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αμέσως πυροδοτήθηκαν σενάρια συνομωσίας, δεδομένου ότι η Ευρώπη από την μια δείχνει να «καίγεται» για να δοθεί άμεσα λύση στην κρίση χρέους και από την άλλη όσον αφορά στην Αθήνα τηρεί απολύτως το «γράμμα του νόμου» αδιαφορώντας για την χρονοτριβή.

Βάσει αυτών των σεναρίων η εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτή την στιγμή είναι πλασματική εξαιτίας των επικείμενων αμερικανικών εκλογών: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα φέρεται μάλιστα από μερίδα του διεθνούς τύπου να έχει ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ έως τις εκλογές του Νοεμβρίου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλό κλίμα. Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν μοιάζει να ασπάζεται αυτή την θέση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και ότι η ευφορία που έχει καλλιεργηθεί είναι πλασματική.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών γνωρίζοντας το κλίμα που διαμορφώνεται φρόντισε να δώσει απαντήσεις ξεκαθαρίζοντας ότι ο λόγος της καθυστέρησης των αποφάσεων είναι το γεγονός ότι η δόση που θα εκταμιευθεί είναι πολύ μεγάλη (31.5 δισ. συν οι καθυστερημένες δόσεις) συνεπώς οι δανειστές πρέπει να έχουν ικανοποιηθεί και για την παραμικρή λεπτομέρεια.

Αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια.
Βεβαίως υπάρχει και δεύτερος λόγος: το ΔΝΤ βάζει ως όρο για να συνεχίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας, να υπάρξει συμφωνία για το χρέος καθώς το base line scenario για μείωση του στο 120% του ΑΕΠ δεν είναι επιτεύξιμο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στην ομιλία του εντός του eurogroup ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη της άμεσης εκταμίευσης της δόσης γιατί δεν υπάρχουν χρήματα και οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και επέστησε την προσοχή στην ανάγκη «να μην είναι όλα τα μέτρα βασισμένα στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»
Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία με την τρόικα για τα 7,5 δισ. ευρώ, αλλά τα μέτρα θα αγγίξουν τα 13,5 δισ. ευρώ, εφόσον υπολογιστούν και άλλα 2 δισ. ευρώ από έσοδα φοροδιαφυγής.

Είπε επίσης ότι η τρόικα έχει αρχίσει να κατανοεί την ελληνική θέση για την ειδική εφεδρεία, αντί των απολύσεων. Επιμένει όμως στην αύξηση των ορίων συν

Keywords
Τυχαία Θέματα