Τα… βουβάλια τσακώνονται για την Ελλάδα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μπορεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας να δήλωνε «είναι πολύ νωρίς ακόμα» για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση περί κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των επόμενων ετών, όμως το «παράθυρο» για λήψη νέων μέτρων παραμένει ανοιχτό.

Η παταγώδης αποτυχία στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, εισάγει νέα δεδομένα στη σχετική συζήτηση καθώς αναμένεται οι δανειστές μας

να ζητήσουν τα έσοδα που δεν θα εισπραχθούν από τις αποκρατικοποιήσεις να καλυφθούν με περαιτέρω περικοπές δαπανών ίδιου ύψους.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να επικαλεστεί το Μνημόνιο που υπογράφηκε το Μάιο του 2013, στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφόσον δεν συμφωνηθούν νέα μέτρα με την τρόικα, εναλλακτικά δίνεται η δυνατότητα αύξησης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα.

Και ενώ προέκυψε το «αγκάθι» της ΔΕΠΑ, ένα άλλο μεγαλώνει επικίνδυνα μέρα με την ημέρα: Μετά την δήλωση Σόιμπλε που ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη δεν έχει δεσμευτεί απέναντι στην Ελλάδα για «ψαλίδι» στο χρέος, όπως προκύπτει από τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters την στάση του –έστω και ανεπισήμως- «σκληραίνει» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Και τα … βουβάλια τσακώνονται για την Ελλάδα.

«Το τέλος του δρόμου» στη συνεργασία Ε.Ε και ΔΝΤ σημαίνει -σύμφωνα με το Reuters- η δημοσιοποίηση των διαφωνιών από πλευράς Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι όλες οι πλευρές νιώθουν πονεμένες, παρόλα αυτά προς το παρόν το διαζύγιο δεν θα έρθει.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες υπήρξε ένας πόλεμος μεταξύ των εταίρων για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας σε ζημιές τους επενδυτές, και για το αν η Ιρλανδία έπρεπε να αναγκάσει τους ομολογιούχους να μοιραστούν το κόστος διάσωσης των τραπεζών.

Μάλιστα όπως αναφέρει το πρακτορείο ο πόλεμος αυτός μαίνεται, σχετικά με το αν θα πρέπει να γίνει νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
«Το ΔΝΤ δεν πρέπει να είναι ποτέ ξανά δευτερεύων συνεργάτης με αυτό τον τρόπο» δήλωσε στο πρακτορείο o Ousmene Mandeng, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το ταμείο είτε πρέπει να αποσυρθεί από την τρόικα είτε να αναλάβει από μόνο του τον έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης.

Με «φόντο» λοιπόν την Ελλάδα ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται με την μια πλευρά (Γερμανία) να «ξεχνά» συμφωνίες και να «απειλεί» ακόμη και με διακοπή χρηματοδότησης αν πέσει στο «τραπέζι» «κούρεμα» και την άλλη (Ουάσιγκτον) να υπονοεί ότι εάν δεν εισακούγεται καλύτερα να «αποσυρθεί» και να αφήσει μόνη της την Ευρώπη να «τρέχει» σε διασώσεις.

Και η Αθήνα μέσα σε αυτό το κλίμα θέλει να καταλάβει προς τα πού πάει το πράγμα μιας νέας πιθανής αναδιάρθρωσης.

Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση ρίχνει μεγάλο βάρος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έστω και για μερικούς μόνο μήνες. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε στην τρόικα να μειωθεί πιλοτικά για έξι μήνες ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Αν και το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στους επικεφαλής σχετικά στοιχεία που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ισχυροποιούν τα ελληνικά επιχειρήματα για τη μείωση του ΦΠΑ, οι δανειστές παραμένουν προβληματισμένοι για τα αποτελέσματα που θα επιφέρει στα έσοδα μια τέτοια απόφαση, τη στιγμή μάλιστα που στο πεντάμηνο η «τρύπα» στα έσοδα έφτασε τα 562εκ ευρώ.

Η Αθήνα πάντως μίλησε για τάση και σε επίπεδο εσόδων που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς. Στοιχείο που συνιστά διαπραγματευτικό ατού σε αυτό τον γύρο διαβουλεύσεων.

Οι επικεφαλής της τρόικα θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα