ΣΥΡΙΖΑ: «ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ, ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ»

18:20 1/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Πρόταση νόμου για την αντικατάσταση του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι ο ισχύων νόμος «είναι καταστροφικός για την Ανώτατη Εκπαίδευση, αποδείχθηκε μη εφαρμόσιμος, κατέστη ανενεργός και πρέπει να καταργηθεί».

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4009/2011, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

έχουν δημιουργηθεί ανυπέρβλητα προβλήματα στη δομή και λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Το σύνολο σχεδόν των ρυθμίσεων που προβλέπονται στον νόμο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα Α.Ε.Ι., εκτός από την ανάδειξη συμβουλίων διοίκησης σε ορισμένα Τ.Ε.Ι. που συνοδεύονται από σωρεία αμφισβητήσεων και ενστάσεων για την εγκυρότητα και νομιμότητα των διαδικασιών εκλογής», σημειώνει στην αιτιολογική έκθεση του δικού του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, υποστηρίζει ότι εξαιτίας του νόμου Διαμαντοπούλου «εκκρεμεί πληθώρα προσφυγών από το σύνολο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στο ΣτΕ για σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που είχαν επισημανθεί και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής».

«Το σημαντικό όμως είναι ότι ο νόμος αυτός συνάντησε την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλων των οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι., διότι η πιθανή εφαρμογή του θα οδηγούσε στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων, στην κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην υποβάθμιση των σπουδών, στην ουσιαστική κατάργηση των χορηγούμενων πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων, στη διάλυση των συλλογικών οργάνων των Α.Ε.Ι. και στην ακύρωση της πολλαπλής εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής προσφοράς των μελών τους», προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας την «επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας και την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής νομιμότητας, με την υιοθέτηση ενός πλαισίου μεταβατικού χαρακτήρα που θα επιτρέψει στα Ιδρύματα να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, εκπληρώνοντας τη συνταγματική αποστολή τους». «Για το λόγο αυτό προτείνεται η υιοθέτηση ρυθμίσεων με τις οποίες θα παρατείνεται η θητεία των εκλεγμένων οργάνων, θα πλαισιώνεται η εκλογή νέων στην περίπτωση που είχε λήξει η θητεία τους και θα συνεχίζεται η λειτουργία της ακαδημαϊκής δομής των Α.Ε.Ι. προκειμένου να επιτελείται απρόσκοπτα η έρευνα και η διδασκαλία. Τέλος, με τις ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμόζεται ο ακαδημαϊκός και διαφανής τρόπος εκλογής των μελών ΔΕΠ/ΕΠ προκειμένου να εξασφαλίζεται η αναγκαία στελέχωσή τους», υπογραμμίζεται στο σχέδιο νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα