ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ 28% ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Ενιαίο συντελεστή 28% για επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ) και ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το νέο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών. Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές. Τέλος(;) για τις αποδείξεις.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να καταργήσει το σύνολο των φοροαπαλλαγών εκτός από κείνες που σχετίζονται με ιατρικά έξοδα, Τα πρόσθετα αφορολόγητα για τις οικογένειες με παιδιά καταργούνται , ενώ μειώνονται κατά 50% τα πρόσθετα αφορολόγητα για τους ανάπηρους.

Τέλος φαίνεται να μπαίνει

και στην υποχρέωση των φορολογούμενων να συλλέγουν αποδείξεις. Ειδικότερα και σύμφωνα με τα νέα σενάρια του υπουργείου Οικονομικών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες.

Θα φορολογούνται με συντελεστή 28% για τα εισοδήματα του 2013. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που είχαν. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν όλα τα προνόμια που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Δηλαδή θα εκπίπτουν οι επισφάλειες, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.Επίσης θα εκπίπτουν στο σύνολο τους από το φορολογητέο εισόδημα τα ασφάλιστρα προς τα ταμεία τους.

Εξαιρούνται όσοι φορολογούμενοι εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με καθεστώτα συμβάσεων εργασίας και αμείβονται με «μπλοκ» παροχής υπηρεσιών. Οι ανωτέρω θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ωστόσο θα πρέπει να έχουν συμβάσεις με τους εργοδότες τους.

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισοδήματα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο ύψους 500 ευρώ. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο φόρος θα φθάσει τα 2.800 ευρώ.

Ανώνυμες Εταιρίες.

Και οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογηθούν με συντελεστή 28% ακόμα και αν γίνει διανομή μερίσματος. Δηλαδή θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση με τον νέο συντελεστή 28%

Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν στην εφορία. Στην περίπτωση που προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος επιβαρύνονται οι μέτοχοι με φόρο 25% αυξάνοντας την φορολογική επιβάρυνση στο 42,5 %.

Μισθωτοί συνταξιούχοι

Καταργούνται οι εκπτώσεις δαπανών πιθανόν αναδρομικά από το 2012. Σήμερα από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου εκπίπτει το 10% των δαπανών από τον τελικό φόρο. του για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφάλιστρα ζωής, δωρεές, χορηγίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διατροφής. Από τις παραπάνω φοροαπαλλαγές θα διατηρηθούν μόνο οι εκπτώσεις που αφορούν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τους ανάπηρους μειώνεται στα 1.000 ευρώ ενώ καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο όριο για τις οικογένειές με παιδιά Ακόμα δεν έχει κλείσει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατηρηθεί η ισχύουσα με μικρές αλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα