Συντάξεις πείνας για τους μελλοντικούς συνταξιούχους

Μια άκρως δυσοίωνη και ανησυχητική πρόβλεψη περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που κατατέθηκες χθες, στη Βουλή από τον διοικητή της Γ. Προβόπουλο.

Οι συντάξεις, όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά το 2020 θα κυμαίνονται ακόμη και κάτω από τα όρια της φτώχιας, εξαιτίας της αλλαγής που επήλθε με τον νόμο του 2010 (νόμος Λοβέρδου

Κουτρουμάνη) και της μείωσης των εισοδημάτων.

Στην έκθεσή της η ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση για ανάπτυξη των συμπληρωματικών, ιδιωτικών – επαγγελματικών ταμείων του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48,5% την περίοδο 2020-2060, έναντι 95,7% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2010 (νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη).
Ελλείψει δε, άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν μέχρι και 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξαιτίας της δραματικής αυτής απομείωσης, η ΤτΕ προτείνει την ανάπτυξη των συμπληρωματικών πυλώνων, κυρίως δε αυτών που συνδέονται με τα (κεφαλαιοποιητικά) ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα