Γιατί οι κατσαρίδες είναι τα πιο ανθεκτικά όντα!

Επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ένα στέλεχος κατσαρίδων έχει μεταλλαχθεί και έχει καταφέρνει να επιβιώνει από τις ανθρώπινες παγίδες: αν και γενικά οι κατσαρίδες έχουν τις ίδιες γευστικές προτιμήσεις με τον άνθρωπο, οι συγκεκριμένες απαρνούνται την γεύση της ζάχαρης, την ώρα που τα περισσότερα από τα δολώματα είναι δηλητήρια που αναμειγνύονται με γλυκόζη.

“Στη μελέτη που κάναμε, τεκμηριώσαμε ότι πολλοί πληθυσμοί κατσαρίδων έχουν εξελιχθεί και έχουν αποκτήσει μια αντίσταση ή αποστροφή προς την γλυκόζη. Ανακαλύψαμε το νευρικό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Από πρακτικής

άποψης, αυτό μας λέει ότι πρέπει να τροποποιήσουμε τα δολώματα που χρησιμοποιούσαμε για τον έλεγχο των κατσαρίδων και να μεταβάλλουμε την σύνθεση της τροφής τους”, λέει ο καθηγητής Κόμπι Σαλ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Στο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τη μετάλλαξη δίνοντας στα έντομα μια επιλογή τροφίμων, μεταξύ ενός ζελέ με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φυστικοβούτυρου χωρίς γλυκόζη. Ενώ οι κανονικές κατσαρίδες δεν έδειξαν καμία προτίμηση μεταξύ των δύο, τα μεταλλαγμένα έντομα σνόμπαραν το ζελέ και προτίμησαν το φυστικοβούτυρο.

“Είχαμε αυτή την εξελικτική κούρσα με τις κατσαρίδες για όσο διάστημα οι άνθρωποι βρίσκονται στη Γη. Οι κατσαρίδες είχαν ξεκινήσει αυτήν την κούρσα μετάλλαξης και με τα φυτά, εκατομμύρια χρόνια πριν από εμάς, και αυτό είναι μόνο ένα κεφάλαιο. Σε αυτό το σημείο φαίνεται ότι οι κατσαρίδες κερδίζουν με την ανάπτυξη αυτού του μηχανισμού αποστροφής της γλυκόζης. Ωστόσο, οι βιομηχανίες μπορούν να απαντήσουν δημιουργώντας εντομοκτόνα που θα στοχεύουν σε αυτό που βρήκαμε, την αποστροφή της γλυκόζης”, λέει ο καθηγητής.

Τα τελευταία 30 χρόνια η γλυκόζη χρησιμοποιούνταν γενικά σαν δόλωμα στα δηλητήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι κατσαρίδες σχετικά γρήγορα εξελίσσονται, μεταλλάσσονται και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Και εφόσον ακόμα δεν μπορούν να αντισταθούν στις συνέπειες του εντομοκτόνου, για την ώρα βρήκαν τρόπο να αποφεύγουν τις παγίδες του…

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα