ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΚΙΝΟΥ – ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

10:10 5/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Διάβημα διαμαρτυρίας για την πρόσφατη τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που εξέφρασε ανησυχία για τις εντάσεις σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανώτερο διπλωμάτη των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε αργά χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ζιανγκ Κουνσένγκ κάλεσε τον δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία Ρόμπερτ Ουάνγκ στον οποίο επιδόθηκε μια «σοβαρή παράσταση διαμαρτυρίας» για το ζήτημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ανέφερε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εκ του σύνεγγυς και ότι το γεγονός πως η Κίνα δημιουργεί μια διοίκηση για την περιοχή “αντιτίθεται στις συνεργατικές διπλωματικές προσπάθειες γα να επιλυθούν οι διαφορές” και δημιουργεί τον κίνδυνο “περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιφέρεια”.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχει καταστεί εστία έντασης στην Ασία, καθώς το Πεκίνο θεωρεί κινεζικά χωρικά ύδατα περιοχές που διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες–στις οποίες ενδέχεται να υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου.
Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον ήδη διαφωνούν έντονα για διάφορα ζητήματα, όπως η διατίμηση του κινεζικού νομίσματος, το Θιβέτ, η Ταϊβάν, εμπορικά θέματα κ.ά.

Ο Ζιανγκ ανέφερε ότι η ανακοίνωση της διπλωματίας των ΗΠΑ “αψηφά τα γεγονότα, συγχέει το σωστό και το λάθος, στέλνει ένα εσφαλμένο μήνυμα και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες (. . .) να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή (στην περιφέρεια) Ασίας-Ειρηνικού”.

Η Κίνα εξέφρασε “την έντονη δυσαρέσκειά της και την αποφασιστική αντίθεσή της” στην αμερικανική θέση, ενώ “καλεί την αμερικανική πλευρά να αποκαταστήσει το σφάλμα της, να σεβαστεί ειλικρινά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και να κάνει περισσότερα για να ωφελήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην (περιφέρεια) Ασίας-Ειρηνικού”.

Μια χωριστή ανακοίνωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ επανέλαβε ότι η Κίνα έχει απόλυτη κυριαρχία στη θαλάσσια αυτή περιοχή και στα μυριάδες νησιά της και έχει κάθε δικαίωμα να δημιουργήσει επίσημα μια πόλη για την διοίκηση της περιοχής, κάτι που έπραξε τον περασμένο μήνα.

“Γιατί οι ΗΠΑ παραβλέπουν το γεγονός ότι ορισμένες χώρες (. . .) παράνομα κατάρτισαν νόμους με τους οποίους κατανέμουν κινεζικά νησιά και χωρικά ύδατα (για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου);”, τόνισε ο Τσιν.

“Γιατί οι ΗΠΑ αποφεύγουν να μιλήσουν για τις απειλές από πολεμικά πλοία προς Κινέζους αλιείς από ορισμένες χώρες και τους αδικαιολόγητους ισχυρισμούς τους περί κυριαρχικών δικαιωμάτων σε κινεζικά νησιά;”, πρόσθεσε.

Συνολικά έξι χώρες διεκδικούν περιοχές που θεωρούνται διαφιλονικούμενες και το ζήτημα αυτό υπήρξε η αιτία που δεν εκδόθηκε κοινή τελική ανακοίνωση μετά τη σύνοδο των κρατών-μελών της ένωσης των εθνών Ασίας-Ειρηνικού (ASEAN) για πρώτη φορά εδώ και 45 χρόνια.

Το ενδιαφέρον έχει ανέβει, καθώς ο στρατ

Keywords
Τυχαία Θέματα