«ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

08:30 5/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Νέα, καθοριστική συνάντηση έχει σήμερα με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. «Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών. 

«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας.

Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής και συμπληρώνει:

«Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου. Δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων για τη διετία 2013 – 2014, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει πως «χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό»

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της σημερινής συνάντησης -στην οποία αναμένεται να συμμετέχει και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης- είναι να οριστικοποιηθούν τα περισσότερα από τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. Ολα είναι ανοιχτά, ωστόσο στη λίστα φαίνεται να κυριαρχεί η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 έτη, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και η περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία.

Για τον δημόσιο τομέα, στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.

Πάντως δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση της Κυριακής, δεδομένου ότι αυτές θα ληφθούν σε συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει, εφόσον λάβει το «ΟΚ» της τρόικας, να επικαλεσθεί την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να διεκδικήσει βελτιώσεις επί του προγράμματος. Στις 22 Αυγουστου αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 24, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να έχει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ. Το Σάββατο 25 Αυγούστου προγραμματίζεται να βρεθεί στο Μέγαρο των Ιλισίων για διαβουλεύσεις με το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιδιώξει, επίσης, συναντήσεις και με τους επικεφαλής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα