Συναντήθηκε ο Σαμαράς με τον Αναστασιάδη στο Μαξίμου

10:00 7/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά γύρω στις 08:30 το πρωί. Μετά το πέρας σης συνάντησης, οι δύο άντρες θα προβούν σε κοινή δήλωση. Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν στη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Να

θυμίσουμε ότι χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφερόμενος στο κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ότι «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά». «Υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων» τόνισε και ανακοίνωσε ότι μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Δεν πρόκειται, είπε, για την κατάληξη των συνομιλιών, αλλά για την απαρχή ενός διαλόγου για το μέλλον του τόπου. Ο Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση για να μην παρασυρθούμε σε παραπλανητικές και ανεδαφικές ερμηνείες. Επισήμανε, επίσης, ότι βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη καμπή του κυπριακού και τόνισε ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι η διασφάλιση της συλλογικότητας και της μεγίστης δυνατής ενότητας. Εξέφρασε, εξάλλου, την πρόθεση ν’ απευθυνθεί, εκ νέου, στον κυπριακό λαό, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα πραγματικά δεδομένα.

Τη στήριξη της Αθήνας στην τελική φάση για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού θα εξασφαλίσει σήμερα ο Πρόεδρος της Κύπρου. Έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, που πέφτει στον «τοίχο» της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Έρογλου, η καταλυτική παρέμβαση των Αμερικανών, με την άφιξη σε Αθήνα και Λευκωσία της βοηθού υπουργού Εξωτερικών Β. Νούλαντ, οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου, με την υιοθέτηση ενός Κοινού Ανακοινωθέντος που θα περιγράφει το πλαίσιο της επιδιωκόμενης λύσης, όπως ζητούσε η κυπριακή κυβέρνηση.

Όταν επιστρέψει στη Λευκωσία ο Ν. Αναστασιάδης θα ενημερώσει με διάγγελμα τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, ενώ ακόμη όμως αναμένεται η απάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ν. Έρογλου επί του κειμένου της κοινής δήλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα