«Μύλος» στο ΠΑΣΟΚ με την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου

09:30 7/2/2014 - Πηγή: Matrix24

Μιλώντας στο συνέδριο «Τολμήστε για τη Δημοκρατία», που διοργάνωσαν το Le Nouvel Observateur και η Καθημερινή στο Μέγαρο Μουσικής, ο αντιπρόεδρος έσπευσε να διαβεβαιώσει πως το ελληνικό χρέος είναι απολύτως βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι πολλοί δεν το πιστεύουν, εκτιμώντας ότι έχουν πληρώσει πολλά για την Ελλάδα, ενώ αυτό δεν συμβαίνει, αφού όπως λέει

απευθυνόμενος σε ευρωπαϊκά ακροατήρια, κανένας Ευρωπαίος δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την χώρα μας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά πολιτικές χάρες, αλλά θεσμικούς συνομιλητές με νομιμοποίηση λήψης αποφάσεων, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα, ως «εργαστήριο της κρίσης» κρίνεται η ικανότητα της Ευρώπης να παρουσιάσει ένα «ευρωπαϊκό αφήγημα άλλου τύπου», λέγοντας νέα, πιο πρωτότυπα πράγματα στους πολίτες της.

Την ίδια ώρα, στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν να ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για μια σειρά από θέματα που κρίνουν πως θα μπορούσαν να συμβάλουν στην βελτίωσή τους προτού καταστούν νομοθετικές ρυθμίσεις. Επιβραβεύουν για παράδειγμα ως θετικές τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, αφού στην Χαριλάου Τρικούπη αυτές ερμηνεύονται ως υλοποίηση δικών τους προτάσεων. «Εάν οι αλλαγές αυτές είχαν γίνει και νωρίτερα θα είχε αποφευχθεί μια μεγάλη αναστάτωση που προκλήθηκε στον αγροτικό κόσμο», λένε, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί πριν πάρουν αποφάσεις θα πρέπει να τις συζητούν και στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και με τους αρμόδιους Κοινωνικούς φορείς.

Και αν αυτά συνιστούν για το ΠΑΣΟΚ διαχείριση της συγκυρίας στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων του κόμματος, ενόψει ευρωεκλογών ρίχνουν το βάρος στη Συνδιάσκεψη της «Ελιάς». Την ημερομηνία διεξαγωγής της την κρατούν περίπου ως επτασφράγιστο μυστικό, διαρρέοντας πάντως ότι αυτή έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ευάγγελου Βενιζέλου και Μάρτιν Σουλτς, κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Στρασβούργο και προσδιορίζοντάς την μόνο για τις αρχές Μαρτίου. Και ενώ στο παρασκήνιο δουλεύουν για την προετοιμασία της, επικεντρώνουν κυρίως αντί του προγραμματικού λόγου, στον τρόπο ανάδειξης των υποψηφίων, ενώ αναλώνονται στην …ονοματολογία. Στελέχη «ρίχνουν στο τραπέζι» ονόματα, άλλοτε γιατί πιστεύουν στις ικανότητές τους και άλλοτε για να τα «κάψουν», επιχειρώντας να πείσουν για τις «ισορροπίες» που θα κρατηθούν, ώστε να εκφράζονται όλες οι «τάσεις» στο εσωτερικό του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν από τον Γιώργο Παγουλάτο που από νωρίς έχει ακουστεί ακόμα και για επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, στο τραπέζι εσχάτως έχουν πέσει το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, του έμπειρου επί σε ευρωπαϊκά θέματα Κώστα Μποτόπουλου, που και οι δύο θεωρούνται επιρροής Βενιζέλου, αλλά και της Αθηνάς Δρέττα που από καιρό στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται ως να εκπροσωπεί τους «58», παρότι παραμένει τομεάρχης του κόμματος, καθώς και του Παύλου Γερουλάνου(!) που πέφτει στο τραπέζι για να ικανοποιήσει την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα. Παρά τις όποιες αντιδράσεις προκάλεσε, εξακολουθεί να συζητείται το όνομα του πρώην εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλου, που δεν θα αποτελέσει πάντως πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και για τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών, αν δηλαδή θα γίνει με ανοιχτή κάλπη ή όχι, αν θα υπάρχουν κριτήρια για την συμμετοχή στην ψηφοφορία, αν θα μπουν σε κάλπη όλοι όσοι θελήσουν να βάλουν υποψηφιότητα ή θα αποφασιστούν τα ονόματα και θα εκλεγούν μόνο όσοι θα αποτελούν την πρώτη τριάδα ή τετράδα κ.ο.κ. Οι αντιδράσεις είναι πολλές, το στοίχημα δύσκολο και οι μηχανισμοί …σε λειτουργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα