Συνάντηση Ναπολιτάνο – Μέρκελ σε φόντο μετεκλογικής αστάθειας

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο βρίσκεται στη Γερμανία από χθες Τρίτη. Στο Μόναχο τον είχε υποδεχθεί ο Γερμανός ομόλογός του Γιόαχιμ Γκάουκ. Ο Ιταλός πρόεδρος φτάνει στο Βερολίνο έχοντας ήδη ακυρώσει συνάντηση με τον επικεφαλής υποψήφιο της γερμανικής αντιπολίτευσης, τον Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ, ως αντίδραση στους χαρακτηρισμούς για τον Μπερλουσκόνι και τον Γκρίλο, τους οποίους είχε αποκαλέσει «κλόουν». Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι ο Ναπολιτάνο θα λάβει τη «γραμμή Μέρκελ», δηλαδή θα ακούσει τις «προσταγές» της Γερμανίδας Καγκελαρίου σε ό,τι αφορά την εξομάλυνση του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία, έπειτα

από την «ασάφεια» που έχει προκύψει από τις εκλογές στην γειτονική χώρα.

Η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο…

Αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ιταλία, καθώς απ’ ο,τι φαίνεται ναυάγησε η συνεργασία των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενισχύοντας το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Η ιταλική νομοθεσία λέει ότι η νέα Βουλή και η νέα Γερουσία πρέπει να εκλέξουν τους προέδρους τους πριν αρχίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναθέτει εντολές σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των κομμάτων. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα γίνει πραγματικότητα πριν από τις 18 του Μάρτη.

Ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος 5 Αστέρων, είπε «όχι» στα ανοίγματα του κεντροαριστερού Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ενώ ο συνεργάτης του δεύτερου Νίκι Βέντολα απέκλεισε κάθε συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αν συνεχιστεί η εν λόγω αδιαλλαξία, η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος. Ο «πεντάστερος» Γκρίλο αποκάλεσε μέσα από το blog του τον Μπερσάνι «νεκρό που μιλάει» και τον κατηγόργησε ότι κάνει «ανήθικες προτάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα