Συμφώνησαν Βελιγράδι- Πρίστινα σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεχάρη τη Σερβία και το Κόσοβο, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας που στάθηκε δυνατή με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

«Και βγήκε λευκός καπνός! Habemus Pactum!» αναφέρεται στο μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου. Ερωτηθείσα μέσω μηνύματος εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η Τσιτάκου απάντησε μονολεκτικά «ναι». Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε επίσης από δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Η Άστον δήλωσε σχετικά στους

δημοσιογράφους πως «οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν. Το κείμενο δρομολογήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς. Θέλω να τους συγχαρώ».

Αρχίζουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα στην οποία θα προτείνει στις κυβερνήσεις των 27 να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και τις συνομιλίες για μια συμφωνία σύνδεσης με το Κόσοβο, αποκάλυψε σήμερα μια πηγή της Επιτροπής.

Η Σερβία και το Κόσοβο έχουν συνομολογήσει, βάσει της σημερινής τους συμφωνίας, να μην εμποδίσουν το ένα τη διαδικασία ένταξης του άλλου μέρους στην ΕΕ. «Συμφωνήθηκε πως καμία από τις πλευρές δεν θα εμποδίσει, ούτε θα ενθαρρύνει άλλους να εμποδίσουν, την πρόοδο του άλλου μέρους στην αντίστοιχη πορεία τους στην ΕΕ», τονίζεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα