Στουρνάρας εναντίον Μανιτάκη (ξανά)

Το μήνυμα που έστελνε χθες το οικονομικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα ήταν σαφές: «Το βασικό πρόβλημα παραμένει το Δημόσιο… η εμπλοκή αυτή καθυστερεί τη δόση». «Ούτε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ούτε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ανέκυψε ζήτημα, αν κάποιοι επιθυμούν να εμφανίσουν ως υπεύθυνο τον Μανιτάκη ή

το Δημόσιο το κάνουν για δικούς τους λόγους» απαντούσαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι Γιάννης Στουρνάς και Αντώνης Μανιτάκης φαίνεται ότι βρίσκονται, ξανά, σε τροχιά σύγκρουσης αφού ο πρώτος μοιάζει να θεωρεί ως αποκλειστικά υπεύθυνο το δεύτερο για την μη αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ ευρώ (σ.σ. και η αλήθεια είναι ότι η κινητικότητα στο Δημόσιο ήταν το μόνον προαπαιτούμενο – milestone) ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπαινίσσεται σαφώς ότι πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται υποκρύπτεται η διάθεση του οικονομικού επιτελείο να καλύψει τις δικές του αστοχίες σε δημοσιονομικά και αποκρατικοποιήσεις.

Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Μανιτάκη επέμεναν ότι το ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε χθες το πρωί στον Πρωθυπουργό εμπεριείχε όλες τις επισημάνσεις της τρόικας αλλά και τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί, την προηγουμένη, με τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά και «δεν υπήρξε η αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα». Αν και οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν καθυστερήσεις στα τεχνικά τμήματα της συμφωνίας, επέμεναν ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία της τρόικας στην αρχή ότι η μείωση του Δημοσίου θα επιτευχθεί από την υλοποίηση του προγράμματος της κινητικότητας, τη μείωση των δομών σε υπουργεία και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των φορέων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώς τα τέλη Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις 700 φορέων. Ακριβής αριθμός των διαθεσίμων δεν υπάρχει, ωστόσο εκτιμάται ότι από τις νέες δομές των υπουργείων θα προκύψουν 2.000, από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 3.500, από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων περί τις 3.300, ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους επίορκους και όσους κριθούν ανεπαρκείς.Στον αντίποδα, η τρόικα μοιάζει να επιμένει να ζητά ακριβή αριθμό υπό κατάργηση θέσεων ανά κατηγορία και ανά φορέα. Τέτοιος όμως αριθμός αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο υπουργείο.

Οι τρεις εβδομάδες προθεσμίας που δόθηκαν με την αποχώρηση της τρόικας αλλά και η διήμερη απουσία του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες μοιάζουν να δίνουν ένα περιθώριο αποκλιμάκωσης της έντασης και, εν συνεχεία, αναζήτησης λύσεως ώστε να μην καθυστερήσει περαιτέρω η αποδέσμευση της δόσης. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το κλίμα έχει επιβαρυνθεί και οι σχέσεις του κ. Γ. Στουρνάρα με τον κ. Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος απολαμβάνει της ρητής στήριξης της ΔΗΜΑΡ, κρέμονται από μία κλωστή.

Keywords
Τυχαία Θέματα