ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ

20:20 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Η Εφορία θα «τσεκάρει» τις δαπάνες κάθε φορολογούμενου και εάν διαπιστώνεται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από όσα έχει δηλώσει ως εισόδημα… θα τον φορολογεί αναλόγως: Ανοίγει οι δρόμος για έναν ιδιότυπο διαρκή έλεγχο ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των πολιτών με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Πρόκειται για την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου, μέσω των οποίων θα διερευνώνται περιπτώσεις βιοτικού επιπέδου το οποίο δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως αυτές περιγράφονται στην σχετική τροπολογία.

Όπως αναφέρει

το σκεπτικό της διάταξης, η εφαρμογή «έμμεσων τεχνικών φορολογικού ελέγχου» (εξ αποστάσως) θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών υπηρεσιών και θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον προσδιορισμό φορολογούμενου εισοδήματος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις αδήλωτου «μαύρου» χρήματος, αδικαιολόγητου πλουτισμού (κινητή και ακίνητη περιουσία), ή βιοτικού επιπέδου που δεν συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Πρακτικά η εφορία θα χρησιμοποιεί τα συστήματα πληροφορικής που διαθέτει προκειμένου να διακριβώσει αν δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει σε βάθος χρόνου ο κάθε φορολογούμενος με μετρητά ή κάρτες, ο τρόπος που ζει ή οι καταθέσεις που έχει είναι υπερβολικά μεγάλες με βάση τα εισοδήματα που δήλωσε.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάτι τέτοιο ο φορολογούμενος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και αν δεν πείσει την εφορία τότε θα φορολογηθεί με βάση το εισόδημα που προκύπτει από τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα