Στο -50% οι αποζημιώσεις

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην περίπτωση που δεν γίνει χρήση έγγραφης προειδοποίησης η αποζημίωση φτάνει μέχρι και τους 12 μισθούς για 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και από εκεί και πάνω το ποσό προσαυξάνεται με πλαφόν τα 2.000 ευρώ. Θεσμοθετείται επίδομα για μακροχρόνια ανέργους.

Τι αναφέρει για τις αποζημιώσεις απολύσεων όμως το πολυνομοσχέδιο;

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται μέγιστος χρόνος προειδοποίησης πριν τη λύση της σύμβασης, προκειμένου ο

εργοδότης να καταβάλλει το ήμισυ της προβλεπόμενης κατά το επόμενο εδάφιο αποζημίωσης απόλυσης, τίθενται οι 4 μήνες.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η άρση των προσκομμάτων σε ότι αφορά την δυνατότητα των επιχειρήσεων να προβαίνουν σε απολύσεις σε περιπτώσεις μείωσης του κύκλου εργασιών τους.
Οι χρόνοι προειδοποίησης διαμορφώνονται ως εξής:

α) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δώδεκα «συμπληρωμένους» μήνες έως δύο χρόνια, απαιτείται προειδοποίηση ενός μηνός πριν την απόλυση.

β) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δύο έτη συμπληρωμένα έως πέντε έτη, απαιτείται προειδοποίηση δύο μηνών πριν την απόλυση.

γ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από πέντε έτη συμπληρωμένα έως δέκα έτη απαιτείται προειδοποίηση τριών μηνών πριν την απόλυση.

δ) Για υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει από δέκα έτη συμπληρωμένα και άνω απαιτείται προειδοποίηση τεσσάρων μηνών πριν την απόλυση

Το ύψος της αποζημίωσης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν κάνει χρήση της δυνατότητας έγγραφης προειδοποίησης, διαμορφώνεται ως εξής: Για 1 έτος συμπλ. έως και  4 έτη μισθοί 2 μηνών. Για  4 έτη συμπλ. έως 6 έτη μισθοί 3 μηνών, για  6 έτη συμπλ. έως 8 έτη μισθοί  4 μηνών,  για 8 έτη συμπλ. έως 10 έτη μισθοί 5 μηνών, για 10 έτη συμπλ μισθοί 6 μηνών, για 11 έτη  συμπλ μισθοί  7 μηνών, για 12 έτη συμπλ.μισθοί  8 μηνών, για 13 έτη συμπλ. μισθοί  9 μηνών, για 14 έτη συμπλ. μισθοί 10 μηνών, για 15 έτη συμπλ. μισθοί 11 μηνών, και για 16 έτη συμπλ. και άνω μισθοί 12 μηνών.

Ο υπολογισμός της ως άνω αποζημίωσης γίνεται βάσει των τακτικών αποδοχών του τελευταίου μήνα υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Όσοι έχουν υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη 17 έτη συμπληρωμένα και άνω, δικαιούνται επιπλέον αποζημίωσης η οποία αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και τους 12 μηνιαίους μισθούς. Το πλαφόν είναι στα 2.000 ευρώ ανά μήνα.

Από την άλλη πλευρά, από 01-01-2014 θα δοθεί το επίδομα μακροχρονίως ανέργου, για τους ανέργους οι οποίοι έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ, προσαυξανόμενο κατά πεντακόσια ογδόντα έξι ευρώ και οκτώ λεπτά για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος μακροχρονίως ανέργου δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 200 ευρώ και καταβάλλεται για όσο χρονικό διάστημα οι δικαιούχοι παραμένουν άνεργοι και όχι πέραν των δώδεκα μηνών. Τα όρια ηλικίας των δικαιούχων ορίζονται από 20 ετών μέχρι 66.

Keywords
Τυχαία Θέματα