ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Με νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή ο κ. Παπαγεωργίου, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα θα κληθούν να καλύψουν την «τρύπα» των 400 εκατ. ευρώ του «λειτουργού» της ηλεκτρικής αγοράς.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των παραγωγών ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αποτελεί μια ειλημμένη απόφαση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει

ήδη ετοιμάσει τις τροπολογίες και «αναζητά» οικονομικό νομοσχέδιο για να τις καταθέσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η εισφορά δεν θα αφορά μόνον τα φωτοβολταϊκά, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει, αλλά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ. Ωστόσο το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει πράγματι στα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά περίπου 20% επί του κύκλου εργασιών τους. Τα αιολικά θα πληρώσουν μονοψήφιο νούμερο, ενώ τα υδροηλεκτρικά, εάν τελικά επιβαρυνθούν, θα πληρώσουν πολύ μικρό ποσοστό.

Ένα δεύτερο «φίλτρο» για την επιβολή της εισφοράς, θα είναι η κατηγορία στην οποία κατατάσσεται κάθε έργο, ανάλογα με τα περιθώρια κέρδους που έχει. Τα κριτήρια για την κατάταξη θα είναι το ύψος της «ταρίφας» που έχει κλειδώσει κάθε έργο (κάποιες επενδύσεις παίρνουν πολύ υψηλότερες τιμές καθώς λειτουργούν εδώ και 3-4 χρόνια), το κόστος κατασκευής του, το αν έχει λάβει επιχορήγηση, αλλά και το ύψος των δανειακών επιβαρύνσεων που έχει.

Στη διαμόρφωση των ποσοστών συνέβαλλαν και τα στοιχεία που έδωσαν στο υπουργείο οι τράπεζες για το ύψος δανεισμού και το βαθμό εξυπηρέτησης των δανείων, εκ μέρους των επενδυτών.

Η διάρκεια της έκτακτης εισφοράς θα καθορίζεται ρητά στην τροπολογία και θα είναι τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια. Ουδείς ωστόσο μπορεί να πει με βεβαιότητα το τι θα γίνει στο μέλλον, (ανάλογα με το ρυθμό ένταξης νέων έργων, κ.λπ.) και επομένως οι επενδυτές του κλάδου θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα τους σχεδιασμούς τους με αυτό το δεδομένο. Διότι μπορεί μια λελογισμένου ύψους εισφορά διάρκειας δύο ετών που αφορά σε μια 20ετή σύμβαση, να μη συνεπάγεται τεράστια επιβάρυνση, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα ακόμη κόστος που πρέπει οι επενδυτές να συνυπολογίσουν.

Η δεύτερη τροπολογία του ΥΠΕΚΑ, αφορά στην μείωση του χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να κατασκευάσουν το έργο από τη στιγμή που υπογράφουν σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ και «κλειδώνουν» τιμή. Από 18μηνο που ισχύει σήμερα, το νέο περιθώριο θα μειωθεί σίγουρα στο 12μηνο, ίσως και πιο κάτω. Και πάλι, ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν τα στοιχεία από τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα