Στην Ελβετία ο Μαυραγάνης για τις καταθέσεις Ελλήνων

Η τελική βούλα των δύο χωρών θα «μπει» στην Ελλάδα με την επίσημη επίσκεψη της Ελβετής υπουργού Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ- Σλουμπφ στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία φορολόγησης των τόκων.

Πάντως η «συμφωνία» αιωρείται περισσότερα από δύο χρόνια όταν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλ. Πλασκοβίτης προσπαθούσε να ξεπεράσει τα τεχνικά κωλύματα που

επικαλούνταν οι Ελβετοί.

Ωστόσο, τα οφέλη από τη φορολόγηση των καταθέσεων θα είναι περιορισμένα, παρά τα όσα ακούγονταν τα προηγούμενα χρόνια για 10-15 δις. ευρώ. Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε έγγραφο του προς τη Βουλή έχει επιχειρήσει προ πολλού να χαμηλώσει το πήχη των προσδοκιών. Διάφοροι Οργανισμοί δε, που έχουν ασχοληθεί με διάφορες συμφωνίες με τις ελβετικές αρχές υποστηρίζουν ότι το όφελος για την Ελλάδα θα ανέλθει στα 700-800 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ χθες ένα δημοσίευμα ανησύχησε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υφυπουργό Οικονομικών. Στο δημοσιεύμα αναφερόταν ότι η Ελβετή υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο περιθώριο του Νταβός ότι δεν πρόκειται να συναφθεί συμφωνία με την Ελλάδα για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος στις ελβετικές τράπεζες. Χρειάστηκε να υπάρξει επικοινωνία του Γ. Μαυραγάνη, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, με τον Ελβετό ομόλογο του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι φερόμενες ως δηλώσεις της Έβελιν Βίντμερ- Σλουμπφ, δεν έγιναν ποτέ.

Συγκεκριμένα η οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα FinanzNachrichten.de ανέφερε ότι η Ελβετή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν μπορούν να αναζητηθούν αναδρομικοί φόροι για περιουσία ελευθέρων επαγγελματιών, με δεδομένο ότι παλαιότερη ελληνική νομοθεσία τους απάλλασσε από τη καταβολή διαφόρων εισφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα